Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z.

09. 12. 2021. 14:09 >> 14:10
7

U PONEDJELJAK

Poslanici EP o protestima u Srbiji i borbi protiv organizovanog kriminala

Evropski parlamentarci tokom plenarne sjednice koja počinje u ponedjeljak, 13.decembra u Strazburu govoriće o ponižavajućem položaju radnika iz Vijetnama u kineskoj fabrici Lunglong u Zrenjaninu i ekološkim protestima u Srbiji.

Poslanici će o toj temi, kako je najavljeno, raspravljati i glasati u četvrtak, u okviru hitnih rezolucija o ljudskim pravima.

Takođe, evropski zastupnici će tokom rasprave u utorak od vlada država u regionu zatražiti više napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslanici će na plenarnoj sjednici glasati o predlogu Rezolucije EP o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, u kojoj se ističe da su nedostatak radnih mjesta, korupcija, dezinformacije, elementi „zarobljavanja države“, nejednakost te strano uplitanje nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina - ključni faktori ranjivosti država na Zapadnom Balkanu.

U nacrtu Rezolucije napominje se da su veze između organizovanog kriminala, politike i preduzeća postojale prije raspada Jugoslavije i da se nastavljaju od 90-ih godina 20. vijeka i osuđuje „očigledan nedostatak volje nadležnih tijela da otvore arhive bivše Jugoslavije”.

Poslanici pozivaju i na otvaranje arhiva bivše Jugoslavije, a naročito da se omogući pristup dosijeima bivše jugoslavenske tajne službe (UDBA) i Kontraobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije (KOS) te da se ti dosjei vrate odgovarajućim vladama ako to zatraže.

U plenarnoj raspravi u utorak i popratnoj rezoluciji o kojoj će se glasati u srijedu, zastupnici će, kako se očekuje, pozvati na ubrzanje procesa EU integracije Zapadnog Balkana, što bi pomoglo u borbi protiv organizovanog kriminala u regionu.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније