Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

19. 01. 2022. 19:33   >>  19:34

STATUS KVO

Kosovo već deset godina čeka viznu liberalizaciju

Prošlo je deset godina otkako je Kosovo počelo pregovore sa Evropskom komisijom za ukidanje viza, a građani Kosova i dalje ne mogu slobodno da se kreću Evropom uprkos ocjeni da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju i da je to podržala i Evropska komisija, prenose kosovski mediji.

Pregovori su počeli 19. januara 2012, a pored uobičajnih kriterijumima, Kosovo se tada suočilo s još nekoliko dodatnih, poput pitanja razgraničenja s Crnom Gorom, koje je više puta pominjano kao uslov za viznu liberalizaciju.

U ovom periodu od deset godina od početka pregovora, Kosovo je provelo najduži period u regionu u ovom statusu kvo, a najduže je u toj situaciji bila Gruzija, koja je na viznu liberalizaciju čekala četiri godine.

Za razliku od Kosova, Albaniji i Bosni su bile potrebne tri godine, a Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji dvije godine, navodi se na grafikonu koji je objavio Kosovski institut za evropske politike, prenio je portal Kosovo-online.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније