Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

16. 05. 2022. 19:14 >> 19:13
1

ĐORĐEVSKI OCIJENIO

"SPC vratila MPC-Ohridsku arhiepiskopiju u 1959."

Makedonski novinar i poznavalac crkvenih dešavanja Branko Đorđevski izjavio je da je Makedonska pravoslavna crkva (MPC) imala 1959. to što je danas dobila od Srpske pravoslavne crkve (SPC) i da davanje najšire autonomije i pune nezavisnosti ne znači autokefalnost.

"Mi smo 1959. dobili široku autonomiju, što znači neku vrstu samostalnosti, ali je u toj odluci postojala odredba u kojoj se kaže da ustav SPC ne važi u eparhijama i episkopijama u tadašnjoj Narodnoj Republici Makedoniji. Ali, zatim smo proglasili autokefalnost i ne razumijem zašto bismo se vraćali korak nazad, odnosno prije 60 godina", rekao je on za portal nedjeljnika Fokus.

On je rekao da će MPC-Ohridska arhiepiskopija izgubiti autokefalnost proglašenu 1967. ako prihvati ovaj stav, kao i da će biti potrebno da glasa svih 14 pravoslavnih eparhija da bi dobila potpunu samostalnost.

"To znači da možemo da dobijemo veto od Bugarske crkve, tražiće od nas da ne koristimo naziv Ohridska arhiepiskopija, Grčka će od nas tražiti da ne koristimo naziv Makedonska pravoslavna crkva i to će nas vratiti sa puta koji je MPC-OA prešla posljednjih 40-tak godina", rekao je Đorđevski.

Sada, kako kaže, ostaje da se vidi šta će biti sljedeći korak. Da li je MPC-OA, prema pisanjima srpskih medija, tražila ovakav status ili će demantovati takve tvrdnje.

"Ako je MPC pregovarala za takav status, SPC bi trebalo da izađe i kaže šta tačno stoji u sporazumu, tačnije koji su naredni koraci koji bi bili preduzeti, da li će pregovori biti nastavljeni. Da li će MPC tražiti rješenje spora od Vaseljenske patrijaršije", rekao je Đorđevski.

Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija još se nije oglasila o današnoj odluci Srpske pravoslavne crkve.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније