Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

22. 05. 2022. 15:56 >> 15:53
2

PRIŠTINA - BEOGRAD

"EU i SAD nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog"

Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtijevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu cjelovitog međunarodno priznatog sporazuma.

To su agenciji Beta prenijeli zvaničnici u Evropskoj komisiji i Savjetu ministara EU, istakavši da su i institucije i vlade EU veoma nezadovoljne zato što predsjednik vlade u Prištini Aljbin Kurti, uprkos svim jasno izloženim razlozima, uporno odbija da prihvati obnovu dijaloga uz nužnu primjenu svih dosad postignutih sporazuma.

Na pitanje agencije Beta da li u tom podrobno argumentovanom ubjeđivanju mogu da pomognu i Amerikanci, izvori u Briselu su odgovorili da "Kurti ne popušta, iako su američki zvaničnici na njega izvršili zamašan pritisak".

Zasad, kako je rečeno, zato praktično nema izgleda da se organizuje neki suštinski važan susret u dijalogu Beograd-Priština, posebno kada su u pitanju čelnici vlasti u Beogradu i Prištini, a "sad su i EU i Vašington zaključili da je Kurti taj koji potpuno koči dijalog", što potvrđuju i posljednji pokušaji da se bar nađe rješenje za tehničko pitanje automobilskih tablica.

Evropski diplomatski zvaničnici su prenijeli da bi najavljena posjeta njemačkog kancelara Olafa Šolca Zapadnom Balkanu u junu trebalo da doprinese jasnijem sagledavanju odnosa EU s regionom, kao i tome kako otkloniti zastoj u dijalogu Beograd-Priština.

Diplomate u Briselu su podvukle da za EU nema promjene u stavu koji je poslije rasprave na Savjetu ministara o dijalogu i Kosovu krajem prošle godine objelodanio visoki predstavnik EU Žozep Borel, naglasivši da Unija ništa ne propisuje kao rješenje za sukob Beograd-Priština, dodavši da kakavgod njihov sporazum bude, nužan je za napredak Srbije ka članstvu u Uniji, odnosno pomak Kosova ka EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније