Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ N1 ]

24. 06. 2022. 08:18 >> 08:15

VLADA SLOVENIJE

Odbijen predlog da se visoki zvaničnici testiraju na droge

Vlada Slovenije objavila je da ne podržava predlog zakona o obveznom testiranju na droge visokih zvaničnika, s obrazloženjem da predlog previše zadire u prava pojedinaca i da je ustavno upitan.

Zakon po kome bi se najmanje jednom godišnje davanjem uzoraka krvi, kose ili mokraće na droge testirali članovi parlamenta, ministri i državni sekretari, kao i predsjednik države i Vlade početkom mjeseca je u parlamentarnu proceduru podnijela opoziciona SDS bivšeg premijera Janeza Janše.

U obrazloženju se navodi da zbog važnosti rada spomenutih javnih službenika i sve većeg i korištenja droga u populaciji postaje javni interes znati jesu li među konzumentima droga i istaknuti političari ili ne.

Prema tom predlogu, oni zvaničnici koji će se u nekom trenutku testirati odabirali bi se ždrebom, testiranje bi se obavljalo najkasnije u roku 48 sati nakon ždrebanja, a za one koji bi odbili testiranje računalo bi se da su na testu bili pozitivni.

Vlada novog premijera Roberta Goloba je na sjednici zaključila da bi takav način testiranja na droge bio ustavno sporan, posebno u slučajevima da pojedinac ne pristaje na testiranje.

Osim toga, vlada je ocijenila da se na taj način ne bi riješila problematika svih psihoaktivnih supstanci koje mogu da utiču i na savjesno, nepristrasno i kvalitetno obavljanje zadataka državnih zvaničnika, objavila je vladina kancelarija za komunikacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније