Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M.Lj. [ Beta ]

10. 09. 2022. 10:10 >> 10:07
1

VUČIĆ KAZAO

Lajčak, Pletner i Bon predložili novu armaturu pregovora u Briselu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i savjetnici za spoljnu i bezbjednosnu politiku Francuske i Njemačke Emanuel Bon i Jens Pletner, predložili novu "armaturu" pregovora u Briselu koja bi trebalo da dovede do "skorog, a konačnog rješavanja" problema u vezi sa Kosovom.

Vučić je novinarima u Palati Srbija nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, rekao da je suština razgovora koji su trajali dva sata bila da predstavnici najmoćnijih evropskih zemalja, sa podrškom SAD i Turske, smatraju da u uslovima kada postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi, zbog čega treba doći do konačnog rješenja između Beograda i Prištine.

On je ocijenio da je Srbija još jednom postala kolateralna šeteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti.

"Velike Zapadne sile i Turska žele rješavanje ovih problema jer u Evropi je rat, možda mi to u Srbiji ne razumijemo, ali Evropa je u ratu, Evropa mora da se brani i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom, ili potencijalnim rješenjima oni bi izbjegli mogućnost ili bi im bilo mnogo lakše da pruže jasan odgovor predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu po pitanju pravnog presedana i davanja Kosovu nezavisnosti, jer poslije bi rekli - eto postignut je dogovor. Ako Krim i Ukrajina postignu dogovor onda može, a bez toga ne može", kazao je Vučić.

On je naveo da su mu evropski izaslanici u razgovoru sinoć prenijeli da je Putin "podigao zavjesu" i da je sada na svima da se izjasne "sa koje su strane zavjese".

Vučić je istakao i da im je ukazao i na problem da "niče jedna za drugom nelegalna baza specijalnih kosovskih jedinca na Sjeveru Kosova", u selu Bistrica, u Košutovu, u Zubinom Potoku i Gornjem Jasenoviku.

Istakao je da je privatna firma započela bespravne radove na teritoriji opštine Zubin Potok, uzurpirajući privatne parcele Srba, naglašavajući da "ni na šta od toga nemaju pravo, jer po Briselskom sporazumu policija na sjeveru mora da pripada Direktoratu Sjever, i u njoj mora da bude 99 odsto Srba.

Naveo je da Priština u svoje akcije na Sjeveru Kosova ne uključuje i ne obavještava Srbe, iako bi morala da konsultuje četiri gradonačelnika sa Sjevera.

Kazao je da "ne postoji stvar koju nisu pogazili", navodeći da to znaju međunarodni predstavnici i da oni "upravo zato žele da taj sporazum bude postignut što prije".

"Suštinski, taj sporazum, u skladu sa interesom Zapadnih zemalja, bi značio, ne mogu da kažem priznanje Kosova to što oni podrazumijevaju pod normalizacojom, ali je to priznavanje svega onoga što oni smatraju kao realnost", rekao je predsjednik Srbije.

On je naveo da je činjenica da će SAD uputiti novu tranšu vojne pomoći odbrane od ruske agresije Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Kosovu.

"Pitam se šta će od nas poslije da traže i Amerikanci i svi ti iz okruženja... pošto na ovom spisku nema samo jedne zemlje, a to je Srbija", kazao je Vučić.

Naveo je da je 10 dana od početka sprovođenja odluke Prištine o registarskim tablicama samo dvoje prijavljeno za promjenu tablica, i to jedna osoba sa sjevera iz Leposavića, pripadnik albanskih institucija, i jedan sa juga Kosova.

"Nemaju nikakvu podršku naroda i ne mogu da pronađu nikoga od Srba ko hoće da promijeni tablice. Ovim je jasno da srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava", rekao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније