Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

П.Р. [ Beta ]

02. 10. 2022. 22:44 >> 00:33

PODACI IZBORNIH ŠTABOVA

BiH: Pobijedili Bećirović, Komšić i Cvijanović

Prema podacima izbornih štabova stranaka iz Federacije BiH, opozicioni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) osvojio je više glasova u odnosu na svog protivkandidata Bakira Izetbegovića iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kada je riječ o trci za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF) ostvario je ubjedljivu prednost u odnosu na svoju protivkandidatkinju Borjanu Krišto iz HDZ BiH. 

Izborni štab Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saopštio je da njihova kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ostvarila  ozbiljno vođstvo nad svojim protivkandidatom iz opozicije Mirkom Šarovićem (SDS). Šarović je večeras priznao poraz. 

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je oko 22 sata izjavio da je prema podacima sa 64 odsto obrađenih biračkih mjesta Željka Cvijanović osvojila 200.000 glasova ili 58 odsto, dok je Šarović osvojio 130.000 glasova ili 38 odsto.

On je kazao da prema podacima sa 18 posto biračkih mjesta kandidat za predsjednika RS Milorad Dodik vodi u odnosu na protivkandidatkinju iz opozicije Jelenu Trivić (PDP).

Kovačević je naveo da SNSD još nema podatke glasanja za Banjaluku.

PDP tvrdi da je prednost Jelene Trivić nad Dodikom nedostižna

Iz Izbornog štaba PDP-a, kao i iz SDS-a saopštili svi trendovi govore da Jelena Trivić vodi u odnosu na Dodika.

Lider PDP-a Branislav Borenović saopštio je večeras da je na osnovu 29,5 posto prebrojanih glasova u cijeloj Republici Srpskoj Jelena Trivić osvojila 98.624 glasova ili 53,1 posto, dok je Milorad Dodik iz SNSD-a osvojio 84.212 glasova ili 45,3 posto.

Jelena Trivić na osnovu trećine prebrojanih glasova ima prednost od 14.000 glasova, kazao je Borenović.

On je naveo da je Trivićeva u Banjaluci ostvarila još ubjedljiviju pobjedu nad Dodikom, navodeći da je u tom gradu gradu prebrojano 32.422 glasa, od kojih je Trivićeva osvojila 18.649 glasova ili 57,52 posto, a Dodik 13.033 glasa ili 43,2 posto.

CIK: Izborni dan prošao uspješno

Član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Vlado Rogić izjavio je da je izborni dan protekao uspješno i da su članovi CIK-a zadovoljni tokom izbornog procesa i svim onim što se događalo na biračkim mjestima u BiH.

"Ako uzmemo u obzir desetak vanrednih situcija o kojima smo informisani koji mogu u jednom slučaju biti krivično djelo, a u ostalih osam ili devet samo narušavanje javnog reda i mira, možemo reći da je izborni dan protekao uspješno", rekao je Rogić.

On je naveo da će se kompletna slika o izborima stvoriti kada se prikupe svi podaci iz gradskih i opštnskih izbornih komisija, kao i od domaćih i međunarodnih posmatrača, kojih je na ovim izborima bilo 60.000.

Rogić je napomenuo da je CIK za sada primio 25, kako je rekao, ozbiljnih prigovora za kršenje izborne tišine i 35 prijava o ozbiljnim povredama biračkog procesa, koje će biti prosuirane i obrađene.

On je kao najteži slučaj naveo jedno biračko mjesto u Novom Gradu, te naveo da CIK zbog toga, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, najvjerovatnije sjutra održati sjednicu i donijeti odluku o odgađanju izbora na tom mjestu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније