Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

О.З.  [ Beta ]

13. 11. 2022. 08:42   >>  08:40

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Slovenci opet na biralištima, očekuje se pobjeda Nataše Pirc Musar

Građani Slovenije danas u drugom krugu predsjedničkih izbora biraju između konzervativca Anžea Logara, bivšeg šefa diplomatije, i nezavisne centristkinje, advokatice i zaštitnice ljudskih prava Nataše Pirc Musar.

Logar, član desne Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše dobio je najviše glasova u prvom krugu izbora, 33,96 odsto, ali ankete pokazuju da znatno veće šanse za pobjedu ima Pirc Musar.

Za Pirc Musar, koja može da računa na podršku birača vladajućih stranaka centra i ljevice, u prvom krugu izbora 23. oktobra glasalo je 26,85 izašlih birača. Ako pobijedi, postaće prva predsjednica Slovenije.

Analitičari su saglasni da Pirc Musar ima veće šanse od Logara, ali pojedini upozoravaju da bi advokatica mogla da izgubi prednost u slučaju slabe izlaznosti, imajući u vidu da je biračko tijelo desnice disciplinovanije.

Pobjeda Logara bi bila udarac za liberalnu vladu Roberta Goloba koja je posle aprilskih izbora smijenila sa vlasti Janšu, nacionalistu kritikovanog da je podstakao polarizaciju u društvu napadima na nezavisne medije i podrivanjem liberalnih vrijednosti.

Nakon što je kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez zauzeo treće mjesto u prvom krugu, premijer Golob je podržao Pirc Musar, navodeći da se ne smije dozvoliti ulazak kandidata SDS u predsjedničku palatu jer bi to vratilo Sloveniju u "mračna vremena" Janeza Janše.

I Logar i Pirc Musar su formalno nezavisni kandidati, iako je bivši šef diplomatije dugogodišnji član Janšine stranke. Logar nije zvanično kandidat SDS jer bi u tom slučaju imao znatno manje šanse da pridobije podršku birača sa centra.

Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova (2020-2022), 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da se distancira od svog partijskog šefa i da prikaže sebe kao umjerenog političara, izbjegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

Pirc Musar, 54-godišnja advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je zastupala i suprugu bivšeg američkog predsjednika Melaniju Tramp, poznata je i kao zagovornica prava LGBT populacije. Ona je 15 godina radila pri Savjetu Evrope kao stručnjak za ljudska prava.

I Logar i Pirc Musar najavljuju da će, ako pobijede, dosta pažnje posvetiti procesu integracije Zapadnog Balkana u EU.

Biračka mesta su otvorena u 7.00, a glasanje traje do 19 časova. Pravo glasa ima oko 1,7 miliona birača.

Pobjednik izbora biće peti predsjednik Slovenije od proglašenja nezavisnosti 1991. godine. Na čelu države od tada su bili Milan Kučan (1991-2002), Janez Drnovšek (2002-2007), Danilo Tirk (2007-2012) i Borut Pahor (2012-2022).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније