Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

М.М.Љ. [ Mina Biznis ]

03. 12. 2022. 10:47 >> 10:55
2

ĐEDOVIĆ

Srbija u novembru platila oko 40 miliona eura za uvoz struje

Srbija je prošlog mjeseca platila oko 40 miliona eura za uvoz struje, dok se u decembru planira da za to bude izdvojeno više od 50 miliona eura, saopštila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je kazala da će u januaru vjerovatno biti izdvojeno i više, jer će biti hladnije.

"To su ogromna izdavanja. Sa time se ne suočavamo samo mi, već cijela Evropa i svijet, ali je nama od izuzetne važnosti sva pomoć koja prije svega može da dođe od naših evropskih partnera", rekla je Đedović novinarima u preduzeću Elektromreža Srbije, gdje je zajedno sa evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem, prisustvovala predstavljanju projekta Transbalkanski koridor za prenos električne energije.

Đedović je rekla da je Srbija nedvoismisleno odlučna na putu da smanji fosilna goriva i ukine ugalj do 2050. godine u svojoj proizvodnji struje, prenosi Tanjug.

"Da bi u tome uspjeli, nadamo se da će EU nastaviti da nas podržava, jer taj prelazak i smanjenje uglja u našem energetskom miksu i povećanje obnovljivih izvora energije ima ogromne izdatke. Pričamo o oko 22 milijarde EUR koje su neophodne da se ulože do 2050. godine", rekla je Đedović i dodala da pored toga u mrežu treba da se uloži deset milijardi EUR.

Ona je ocijenila da su to ogromna sredstva i da to neće moći sami da urade.

"Na to smo se obavezali potpisivanjem Sofijske deklaracije, kao i sve zemlje u regionu, da ćemo isto kao zemlje članice Evropske unije (EU) da budemo odlučni na putu ka zelenoj energiji", poručila je Đedović.

Taj put će, kako je objasnila, imati puno uticaja i na ljude koji rade trenutno u postrojenjima koja su na ugalj, u smislu da će morati da se prekvalifikuju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније