Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

05. 12. 2022. 12:20 >> 12:18

EU PREDLOŽILA

Akcioni plan saradnje sa Z.Balkanom oko nelegalne migracije

Evropska komisija predložila je danas Akcioni plan za saradnju sa Zapadnim Balkanom na rješavanju zajedničkih izazova na planu nelegalnih migracija.

Predlog je objavljen dan pred samit EU-Zapadni Balkan u Tirani i tri dana prije sastanka ministara pravde i unutrašnjih poslova EU koji treba da ga usvoje a nakon što je krajem novembra usvojen Akcioni plan za centralni Mediteran.

Akcioni plan za Zapadni Balkan identifikuje 20 operativnih mjera oko pet stubova - jačanja upravljanja granicom duž migrantskih ruta, brze procedure za azil i podrške kapacitetima za prijem, borbe protiv krijumčarenja migranata, unapređenja saradnje oko readmisije i povratka i postizanja usklađenosti vizne politike.

Komisija ja navela da je cilj mjera iz Akcionog plana jačanje saradnje na polju migracije i upravljanja granicom sa partnerima sa Zapadnog Balkana u svjetlu njihove perspektive pristupanja EU i njihovih stalnih napora da se usklade sa pravilima Unije.

Dalje se navodi da Akcioni plan utvrđuje niz mjera za unapređenje podrške EU članicama koje se suočavaju sa povećanim pristiskom migracija duž zapadnobalkanske rute.

Ove godine su neregularna kretanja duž zapadnobalkanske rute znatno povećana zbog više faktora, uključujući ekonomski pritisak i nesigurnost kao posljedicu tekućih sukoba, navela je Komisija.

Dodaje se da je neusklađivanje bezviznog režima sa politikom viza EU doprinijelo povećanju broja ljudi koji avionom direktno dolaze u zemlje Zapadnog Balkana i idu dalje u EU.

Kada je riječ o jačanju upravljanja granicom duž migrantskih ruta, Komisija je podsjetila da je EU već zaključila sporazume o novom mandatu Fronteksa sa Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom i Sjevernom Makedonijom.

Tim sporazumima Fronteksu se omogućava da rasporedi pripadnike evropske granične i obalske straže u zajedničkim operacijama u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније