Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј.

27. 01. 2023. 11:14   >>  11:32 1

REGIONALNE NVO POVODOM 30 GODINA NjEGOVE SMRTI

Srđan Aleksić je stvarni heroj rata

Osnivači Regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić" podsjetili su da se danas navršava 30 godina od tragične smrti Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja kojeg su ubili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) jer je spasao život svom sugrađaninu Alenu Glavoviću.

"Dana 21. januara 1993. godine četvorica pripadnika VRS počeli su da maltretiraju i tuku Alena Glavovića. Srđan Aleksić im je prišao i rekao da ostave čovjeka na miru, na šta su se oni okrenuli prema njemu i počeli da ga krvnički prebijaju i udaraju kundacima pušaka. Srđan je pao u komu i nakon šest dana izdahnuo u bolnici. Alen Glavović je uspio da pobjegne i on danas sa porodicom živi u Švedskoj. Svake godine on posjećuje Srđanov grob i ostavlja cvijeće na njemu", naveli su u saopštenju za javnost.

Srđanov otac, Rade Aleksić, tada je napisao čitulju u kojoj je naveo: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

"On je štitio čovjeka i ja sam ponosan na njega", kazao je Rade Aleksić u jednom intervjuu.

Nevladine oprganizacije su podsjetile da se Srđanovo ubistvo desilo u centru Trebinja, u blizini policijske stanice i gradske pijace, "naočigled svih".

"U Trebinju je vladala zavjera ćutanja, sve do 2007. godine, kada su novinari iz regiona počeli aktivno da pišu o sudbini Srđana Aleksića. Potom je Srđan postao simbol i stvarni heroj ratova iz devedesetih godina. Gradovi na postjugoslovenskom prostoru počeli su nazivati ulice, bulevare, pasaže… imenom Srđana Aleksića", naveli su u saopštenju.

Dodali su da su "retki Trebinjci" pričali da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu, protestovao i bacio pušku, a ispričali su i da je i prije tragičnog dana, on u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca.

Podsjetili su da je njegov sugrađanin Ljubiša Gluščević rekao da je Srđan zaslužio spomenik "veći od Njegoševog i Dučićevog", jer je odbranio čast i obraz Trebinja u zlim vremenima.

Srđan Aleksić imao je 26 godina kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

"Srđova pogibija ima poruku, poruku za budućnost, poruku čovjeka za čovjeka. Mi koji živimo treba da vidimo tu poruku, da je gajimo i da je koristimo, kao nešto što će pomoći da dobro zavlada", rekao je u dokumentarnom filmu "Srđo" u produkciji Radio-televizije Srbije iz 2007. godine, njegov otac Rade.

Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije "Lupiga – svijet kroz obične oči" iz Hrvatske, prošle godine ustanovili su Regionalnu novinarsku nagradu koja nosi Aleksićevo ime.

Nagrada se dodjeljuje novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u tri kategorije: za novinarsku hrabrost i izuzetnost, za doprinos zajednici i za medije.

Nagrade su uručene na svečanosti u Banjaluci, 10. decembra 2022. godine, na Međunarodni dan ljudskih prava, a dobitnici su Viktor Ivančić, Tamara Skrozza i portal KRIK.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније