Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

А.М. [ RSE ]

27. 01. 2023. 18:16   >>  18:12 1

U TREBINjU

Obilježena 30. godišnjica smrti Srđana Aleksića

Srđanovo djelo treba služiti kao putokaz za dobrotu i uništenje zla, poručio je Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja koji je prije 30 godina izgubio život odbranivši život prijatelja i sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

"Kad posmatram mlade koji priznaju Srđana, znam da on nije umro. Dobro bi bilo da nikad ne umre nijedno djelo kao što je njegovo. Teško je, ali kad bismo mlade tako vaspitavali to bi se desilo", kazao je Rade Aleksić.

Srđan Aleksić preminuo je 27. januara 1993. godine od posljedica povreda koje su mu nanijela četvorica pripadnika bivše Vojske Republike Srpske. Oni su šest dana ranije, na gradskoj pijaci u Trebinju 21. januara 1993. godine, Aleksića pretukli kundacima od pušaka jer je branio Alena Glavovića.

Cvijeće na grob Srđana Aleksića, u Trebinju na jugu Bosne i Hercegovine, položili su u petak, 27. januara, članovi porodice preminulog mladića, prijatelji i predstavnici lokalne vlasti.

Dragoslav Banjak, predsjednik gradske skupštine u Trebinju, istakao je da je Srđan Aleksić dao život "štiteći slabijeg". Istaknuo je da taj grad ima sportski kompleks i međunarodni plivački miting koji su nazvani po Srđanu Aleksiću.

"Podsjećanja na Srđana, kao i na mnoge druge heroje koji su napravili sličan postupak, pomaže da se razumiju strahote rata i stepen bezumlja koji ga prati. Na drugoj strani, pomaže da se ljudi zbliže", kazao je Banjak.

Srđan Aleksić je od zadobijenih povreda krajem januara 1993. pao u komu te preminuo šest dana kasnije. Na njegovoj umrlici pisalo je da je stradao čineći ljudsku dužnost.

Jedan od četvorice napadača, koji su pretukli Srđana Aleksića, poginuo je nekoliko mjeseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Srđan Aleksić ni nakon 30 godina od smrti nema ulicu niti spomen ploču u Trebinju, gradu kome je rođen i u kome je tragično završio svoj život.

Srđanu Aleksiću je 2007. u Sarajevu posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime.

Ulice u Beogradu, Pančevu, Sarajevu, te prolaz u Novom Sadu nose ime Srđana Aleksića. Bulevar Srđana Aleksića od 2013. godine postoji i u Podgorici, a na Bulevaru je zasađeno i Srđanovo drvo.

U čast Srđanu Aleksiću u BiH je ustanovljena i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније