Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ Mina ]

20. 03. 2023. 21:10 >> 21:13
2

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken pozdravio dogovor Srbije i Kosova

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je dogovor Kosova i Srbije za primjenu sporazuma u pravcu normalizacije odnosa.

"Ispunjavanje obaveza iz Okvirnog sporazuma, kao dio tekuće posvećenosti pomirenju, pružiće velike mogućnosti ljudima u obje zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji (EU)", naveo je Blinken u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Američki šef diplomatije čestitao je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na liderstvu koje su iskazali u postizanju tog sporazuma.

"Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da budu aktivno angažovane, u koordinaciji sa partnerima iz EU, da podrže Kosovo i Srbiju da rade na predvidivom i mirnom odnosu”, naveo je Blinken.

On je poručio da će nastaviti da podržavaju unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

Kurti i Vučić su, uz posredovanje EU, 18. marta dogovorili implementacioni aneks evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

U tim pregovorima, koji su vođeni u Ohridu, posmatrač je bio i izaslanik Vašingtona za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

EU je saopštila da strane na sastanku u Ohridu nijesu formalno potpisale sporazum, ali su se složile da ga sprovedu.

Kosovo i Srbija su 27. februara usaglasile evropski predlog za normalizaciju odnosa.

Taj predlog, koji se sastoji od 11 članova, ne pominje posebno međusobno priznavanje.

Međutim, dokument zahtijeva da obje zemlje prihvate međusobna dokumenta i simbole, uključujući pasoše, diplome i registarske tablice.

Evropski predlog, takođe, zahtijeva od strana da sprovedu sve do sada postignute dogovore u dijalogu za normalizaciju odnosa, uključujući i onaj za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, što je Vlada u Prištini odbijala do sada, sa obrazloženjem da može ugroziti funkcionalnost države.

Nakon runde dijaloga u Ohridu, Kurti je rekao da postignuti sporazum znači "de fakto uzajamno priznanje".

Na pitanje novinara da li će dozvoliti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, on je kazao da je riječ o "adekvatnom nivou samoupravljanja srpske zajednice", a "ne o samoupravi".

Vučić je naveo da je formiranje Zajednice "postalo prioritetna obaveza".

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU i podršku SAD-a, počeo je 2011. godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније