Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radio Slobodna Evropa ]

22. 03. 2023. 22:16   >>  22:30

ISTRAGA U TOKU

Prokopan tunel za bjekstvo iz najvećeg makedonskog zatvora

Tunel, dugačak oko 40 metara i prečnika 80 centimetara iskopali su zatvorenici u najvećem zatvoru u Sjevernoj Makedoniji. Iz tunela je izvađena zemlja, dovoljna da napuni deset traktorskih prikolica.

Iz napuštenih zgrada u zatvorskom dvorištu pozajmljene su grede i cigle za njegov oslonac. Nadležni sada trebaju da istraže da li su zatvorenici imali pomagače.

Nakon što su nadležne službe izvršile uviđaj, mjesto je otkopano, a 22. marta postavljen je tampon kako bi ono i dalje moglo da bude šetalište, navela je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Uprava za izvršenje sankcija.

Najmanje osam zatvorenika, osuđenih na teške zatvorske kazne, mjesecima su kopali tunel za bjekstvo iz zatvora Idrizovo, koji je od prestonice Skoplja udaljen oko 19 kilometara.

Prema detaljima policije, tunel je dugačak oko 40 metara i prečnika 80 centimetara, dovoljno da se zatvorenici mogu provući. Nalazi se na dubini od metar i sad je zakrčen ciglama, kako ga zemlja ne bi zatrpala.

Otkopano zemljište odneseno je u kontejnerima za smeće, koji se nalaze iza objekta za ugalj, a moguće je da je raspoređeno i negde u dvorištu, kažu iz Uprave za sprovođenje sankcija.

Tunel kroz koji je planirano bekstvo, nalazi se u blizini objekta u kome je bio ugalj, a završavao kod zaštitne ograde, blizu ženskog odeljenja zatvora.

Iz Uprave za izvršenje sankcija kažu da taj dio dvorišta nije pokriven kamerama pa se nije moglo primjetiti da je neko nestao.

"Sada je na nadležnima da otkriju ko je dozvolio da tamo nema video nadzora, da li je neko ostavio nekoga da šeta duže od propisanog i da li je to možda posljedica manjka broja zaposlenih u zatvoru", odgovorili su iz Uprave na pitanje RSE kako pojašnjavaju da u zatvoru, koji je najveći u zemlji, nedostaju čuvari.

Skoro dva mjeseca nadležni su pratili šta se radi oko tunela, prije nego što je policija 21. marta saopštila da je u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama spriječila organizovano bjekstvo iz zatvora.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je video i fotografije tunela kroz koji su zatvorenici planirali da pobjegnu. Riječ je o osobama osuđenima na kaznu od deset godina do doživotnog zatvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније