Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Т.Г. [ Mina ]

29. 05. 2023. 18:29 >> 18:48

POLICIJA UPOTRIJEBILA SPREJ

KFOR pozvao strane da ne povećavaju tenzije na sjeveru

Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR) je, usred pojačanih tenzija na sjeveru te zemlje, pozvala sve strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle podstaći tenzije ili izazvati eskalaciju.

Policija Kosova je danas na sjeveru zemlje upotrijebila sprej kako bi rastjerala građane, koji su pokušali da probiju kordon policije i uđu u zgradu Opštine Zvečan.

Kako prenose srbijanski mediji, intervenisali su i službenici Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

N1 navodi da su jake snage Kfora krenule u razbijanje skupa građana okupljenih ispred opštine Zvečan.

Misija KFOR je potvrdila da je jutros pojačala prisustvo u opštinama na sjeveru Kosova, nakon porasta tenzija zbog izbora načelnika opština albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oni su saopštili da povećano prisustvo na sjeveru Kosova ima za cilj da obezbijedi bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom koji proizilazi iz Rezolucije 1244 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Komandant KFOR-a (Angelo Mišel Ristući] je u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih institucija i bezbjednosnih organizacija, Generalštaba oružanih snaga Srbije, ali i sa misijom EU za vladavinu Zakona na Kosovu i drugi predstavnicima međunarodne zajednice", saopštila je misija KFOR-a.

Kako su naveli, KFOR je u skladu sa svojim mandatom spreman da preduzme sve mjere da obezbijedi bezbjedno okruženje, na neutralan i nepristrasan način.

Oni su rekli da je dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, jedini način da se smanje tenzije i osigura mir i normalizacija odnosa.

Srbi iz opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok okupili su se danas kako bi se ponovo suprotstavili novim gradonačelnicima, izabranim na lokalnim izborima 23. aprila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније