Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 02. 2014. 12:41 >> 12:41

KOMŠIĆ O PROTESTIMA

Nije udar, no "bosanski lonac"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ne smatra da su protesti u BiH državni udar već "da je pritisak u bosanskom loncu bio toliki da je poklopac odletio".

Željko Komšić je objasnio da se u danima protesta nije pojavljivao u javnosti poput drugih političara, jer misli da je to samo dodatno iritiralo ljude, podjednako one koji su učestvovali u protestima, kao i one koji nijesu.

Svako istupanje političara, pogotovo kada ona prerastu u nastavak verbalnog obračuna sa političkim protivnicima bez stvarne veze sa uzrocima protesta, je bilo 'gašenje vatre benzinom'. A činjenica jeste da se upravo to dešavalo. Kao što činjenica da se to i dalje nastavlja i da će još trajati. A sve to nema nikakve veze sa uzrocima protesta”, naveo je Komšić u intervjuu sarajevskom Oslobođenju. 

On je ocijenio da je do protesta došlo zbog kriminala, korupcije i zbog toga što ni vlast, a ni pravosuđe neće da se bore protiv toga. 

“Do protesta je došlo zbog nepravde koja vlada u BiH. Do protesta je došlo zbog ekonomske i socijalne katastrofe koja vlada u zemlji i zbog toga što se ne nazire ni tračak nade da može biti bolje. I na kraju, do protesta je došlo zbog nedostatka bilo kakve socijalne solidarnosti politike sa građanima ove zemlje koja se najbolje vidi u privilegijama, ne samo političara nego cijelog "upravljačkog" sloja u ovoj zemlji”, tvrdi Komšić. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao da ne postoje nikakvi kontraargumenti koje političari direktori, pogotovo direktori javnih kompanija, direkcija i agencije mogu "suprostaviti" čeku od penzije na kojem stoji izbnos 200-300 KM. 

On smatra da je to razlog protesta, a ne zbog toga ko je od političara pametniji, ko je sve s kim bio u koaliciji, ko podržava proteste, ko učestvuje u njima, ko je protiv njih…. 

"“Zbog svega toga nijesam želio da se pojavljujem u medijima. Jer sva rasprava političara se svela na pitanje jesi li ti Komšiću sa Fahrom (Fahrudin Radončić) ili si sa (Bakirom) Izetbegovićem i (Zlatkom) Lagumdžijom”", naveo je Komšić. 

On je istakao da ne misli da je bilo šta što se dešavalo u zadnjih dvadesetak dana imalo elemente "državnog udara" odnosno u KZ-u BiH ne postoji krivično djelo pod nazivom "državni udar". 

“Pritisak u ovom našem 'bosanskom loncu' je bio toliki da je 'poklopac odletio u vazduh'. Ono što, u ovom trenutku, većina zanemaruje jeste mogućnost da se dese novi protesti. Za mjesec, dva, pet, za godinu, može se desiti novi talas protesta, razorniji od ovoga, razoran kao zemljotres. Ako se ne udari na korupciju i kriminal, prvenstveno, gotovo je izvjesno da će do toga doći”, rekao je Komšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније