Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ A.B. ]

05. 06. 2023. 15:09 >> 15:13

PORTPAROL EU

Stano: EU će sazvati susret Vučića i Kurtija

Evropska unija je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.

O tome će vlade EU izvijestiti specijalni izaslanici EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar posle današnje posjete Prištinu i Beogradu.

To je danas u Briselu izjavio portparol EU Peter Stano i podsjetio da je visoki predstavnik Unije Žozep Borel u subotu „u ime svih 27 članica EU zatražio da se odmah obustavi zaoštravanje i nasilje“.

Stano je rekao da Lajčak i Eskobar danas idu u Prištinu, a potom u Beograd da se „uvjere u to kako se slijedi zahtjev EU i SAD za hitno smanjivanje napetosti i učine koraci ka postojanom rešenju u okviru Dijaloga, uz posredstvo Unije“.

„EU je spremna da sazove susret na visokom nivou predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, čim se za to steknu uslovi i oni saglase s tim“, objasnio je Stano.

Po njegovim riječima, međutim, sada su „najvažniji smanjenje zategnutosti i opipljivi koraci u tom cilju na terenu i upravo zato specijalni izaslanik Lajčak, zajedno sa američkim predstavnikom Eskobarom, ide u Prištinu i Beograd“.

„Borel će potom izvijestiti o tome članice EU i potom će biti donijeta odluka o sledećim koracima“, zaključio je Stano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније