Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

05. 06. 2023. 15:25   >>  15:25

U OHRIDU

Poglavari MPC i SPC održali su zajedničku liturgiju

Poglavari Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske aehiepiskopije (MPC-OA), Porfirije i Sefan, služili su danas zajedno liturgiju u crkvi Svete Sofije u Ohridu.

Tom liturgijom je obilježena godišnjica uručivanja akta Sabora SPC o davanju autokefalnocsti MPC-OA, čime je okončan 55-godišnji spor dvije crkve.

Na toj službi je najavljeno vraćanja u MPC-OA Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA) koja je posljednje dvije decenije bila dio SPC.

Makedonski mediji podsjećaju da je Sinod SPC 20. maja odlučio da se POA Jovana Vraniševskog koji je od 2002. egzarh svih eparhija SPC u Sjevernoj Makedoniji, dodijeli kanonski otpust i da se ona integriše u MPC-OA.

Iako ovo pripajanje i raspuštanje crkve Jovana Vraniškoskog nije ozvaničeno na liturgiji, patrijarh SPC Porfirije je to nagovijestio u govoru na liturgiji, a potvrdio je i vladika MPC Timotej koji je medijima rekao da bi Sinod MPC-OA trebalo da održi sastank 20. juna o pridruživanju POA.

"Biće sinodska sjednica i to ćemo zvanično objaviti. Odluka postoji, ali nije verifikovana. Služba potvrđuje pripajanje, ali bi to trebalo da bude zvanično potvrđeno na Svetog arhijerejskog Sinoda u punom sastavu, koja će se održati 20. ovog mjeseca", rekao je Timotej.

Sveti arhijerejski Sinod MPC-OA odlikovao je patrijarha SPC "Ordenom Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda", objasnivši da je to zbog "iskazane ljubavi (Porfirija) prema našoj crkvi".

Izražavajući zahvalnost zbog nagrade, patrijarh Porfirije je poslije liturgije rekao da je "ispunjen radošću što je danas u Ohridu, u prelijepom hramu Sv. Sofije", uz napomenu da je u toj crkvi srpski patrijarh služio i prije 100 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније