Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

09. 11. 2023. 17:20 >> 17:27
2

MUP HRVATSKE

U napitku u Rijeci nađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje

U flaši bezalkoholnog gaziranog pića "Romerkel" (Romerquelle) koju je prošle subote u Rijeci popio mladić i dobio teške tjelesne povrede, otkrivena je jaka baza - alkalna hemikalija, dok su ostala analizirana pića ispravna, utvrdio je hrvatski Centar za forenzička ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske se precizira da se na osnovu hemijskog sastava može zaključiti da je riječ o nekom sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

"Rezultati vještačenja tečnosti iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba, podudara se u fizikalno-hemijskim svojstvima s tečnošću iz flaše bezalkoholnog pića s ukusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o rastvoru jake baze u vodi (pH=13,6)", naveo je MUP.

Vještačenjem je takođe utvrđeno da je "u 20 nespornih staklenih flašica istog pića premljenih u originalnom pakovanju, utvrđeno da sadrže providne tečnosti čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih napitaka".

Vezano uz prvi prijavljeni slučaj na području Zagreba 7. novembra, MUP navodi da vještačenjem takođe nijesu detektovana jedinjenja koja bi bila neuobičajena, odnosno utvrđeno je da tečnost iz flašice ima pH 2,59, što odgovara takvim pićima.

Hrvatski zavod za javno zdravlje juče je objavio da je analizom uzoraka pića Koka-kola uzetih iz samoposlužnih aparata i maloprodajne trgovine u Zagrebu nijesu uočene nepravilnosti.

Analizirani su bili jedan uzorak Koka-kole od 500 mililitara iz samoposlužnog aparata u Zagrebu i dva uzorka obične Kola-kole od dva litra i Koka-kole ziro (Zero) iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Takođe su sprovedena ispitivanja mineralne vode "Romerkel emotion" s ukusom borovnice i nara iz ugostiteljskog objekta u Rijeci i takođe je utvrđeno da nema nepravilnosti.

Hrvatski zavod za javno zdravlje nije, međutim, analizirao flašice Romerkel i Koka-kole iz kojih su pića konzumirale dvije povrijeđene osobe u Rijeci i Zagrebu, jer ih je uzeo MUP.

Kompanija Koka-kola Hrvatska privremeno je juče, po nalogu Državnog inspektorata, povukla s tržišta sporne proizvode mineralne vode Romerkel i Koka-kola.

U Hrvatskoj je posljednjih dana prijavljeno više slučajeva sumnje na trovanje gaziranim pićima proizvođača Koka-kola, a riječ je uglavnom o lakšim povredama ždrijela i jednjaka, osim u slučaju u Rijeci gdje su zabilježene teške povrede, ali je stanje pacijenta stabilno.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je juče da se zasad preliminarno može reći da su dva od svih slučajeva direktno u vezi s konzumacijom pića.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније