Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

К.Р. [ Politika ]

03. 12. 2023. 23:53 >> 17:35

AKCIJA MUP SRBIJE

MUP Srbije zaplijenio veću količinu oružja i narkotika

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su 160 osoba, obavili kontrolu 22.817 lica i 16.332 vozila i pretresli 140 stanova i drugih prostorija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplijenili su na teritoriji Srbije veću količinu oružja i droge, u okviru međunarodne akcije koja je sprovedena od 13. do 18. oktobra, saopštio je juče MUP.

Cilj ove akcije bio je da se kroz saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Europola, Eurodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, ljudima, drogom i krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa. MUP navodi da su, osim Srbije, učestvovale zemlje Zapadnog Balkana, Moldavija, Ukrajina, članice EU, Turska i Velika Britanija.

Akcija je realizovana na osnovu ranije prikupljenih obavještajnih podataka. Španija je rukovodila operativnim aktivnostima, dok je Europol koordinirao prikupljanje i razmjenu informacija i njihove provjere na terenu.

U okviru akcije, pripadnici policije i carine obavljali su pojačane kontrole na pojedinim graničnim prelazima, dok su sajber-patrole iste zadatke obavile na različitim veb-sajtovima, forumima, društvenim mrežama, kao i na dark-vebu.

U koordinacionom centru u Skoplju, u čijem sastavu su bili predstavnici policija država učesnica, bio je i predstavnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije. Policijski službenik srpske policije iz Uprave za tehniku učestvovao je u sajber-patrolama.

Na teritoriji Srbije u akciji je učestvovalo ukupno 4.368 policijskih službenika. Uhapšeno je 160 osoba, od kojih 25 osumnjičenih da su izvršili krivična djela u vezi sa oružjem, 121 za krivična djela u vezi sa drogom, 13 osoba za nedozvoljen prelazak države granice i krijumčarenje i jedna osoba za krivično djelo falsifikovanje isprave.

Izvršena je kontrola 22.817 lica, 16.332 vozila, 140 pretresa stanova i drugih prostorija.

Ukupno su realizovane 154 zaplene i oduzeto 59 komada vatrenog oružja, četiri ručne bombe, dva ručna protivoklopna raketna bacača granate, 2.879 komada municije različitog kalibra, kao i 35,3 kilograma marihuane, oko 180 grama amfetamina, manja količina heroina, oko 91 gram kokaina i 2.830 komada raznih tableta.

Takođe, spriječen je 521 nelegalan ulazak iregularnih migranata u Srbiju, a pronađeno je njih 58 na teritoriji Srbije. 

Na području Republike Srpske u međunarodnoj policijskoj akciji "Džad” uhapšena su 23 lica, otkriveno je 20 krivičnih djela, najviše iz oblasti trgovine drogom i oružjem, saopšteno je iz MUP-a RS. Izvršena je provjera 852 lica i 701 vozila, prenosi Srna.

"Slobode su lišena 23 lica na području Republike Srpske i otkriveno je 20 krivičnih djela, od čega su 15 neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga i pet krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Pronađeno je i oduzeto 13 pušaka, pet pištolja i 1.370 komada municije”, naveo je MUP RS.

U ovim aktivnostima učestvovalo je 710 policijskih službenika MUP-a Republike Srpske uz podršku policijskih uprava Istočno Sarajevo, Prijedor, Doboj i Banjaluka.

U akciji "Džad” širom Evrope učestvovalo je 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније