Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RSE ]

05. 02. 2024. 17:18 >> 17:18
3
Čitaj mi:

ISPRED APELACIONOG SUDA

Protest u Beogradu zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije

Sa podignutim ogledalima kako bi pravosuđe moglo da vidi "sopstveni odraz", u ponedeljak su se okupili građani ispred Apelacionog suda u Beogradu koji je oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999.

Okupljeni su 25 minuta stajali u tišini za "25 dugih godina" čekanja na pravdu.

Na bijeloj zastavi je bilo ispisano "Ubili ste pravdu, ali istina živi".

"Nema više tih riječi koje možemo da uputimo, zato smo doneli jednu bijelu zastavu da je predamo pravosuđu i državi Srbiji", poručila je Ivana Stevanović iz Fondacije "Slavko Ćuruvija".Na protest su pozvala novinarska udruženja, medijske asocijacije i sindikati.

Predsjednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević rekao je novinarima da tišina na protestu "mora da zatrese same temelje sistema koji se na ovakav način odnosi prema žrtvama koje je sam proizveo".

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da novinari neće odustati od pravde i od toga da ljudi koji su organizovali, pripremili, naložili i izvršili ubistvo Slavka Ćuruvije ostanu nekažnjeni.

"Ovo je poruka države da novinari nisu zaštićeni, a ono što mogu i ostali građani da shvate to je da ni oni sami nisu zaštićeni ko novinari nisu zaštićeni", naveo je Bodrožić.

Darko Šper iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) rekao je za RSE da presudu čita kao da to da su novinarI u Srbiji "lake mete za državu". Apelacioni sud u Beogradu objavio je 2. februara da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Prethodno je pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti Posebno odjeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavko Ćuruvija ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, sa više hitaca, a za to ubistvo su 2015. optuženi tadašnji načelnik Državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније