Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

14. 02. 2024. 15:30 >> 15:29
Čitaj mi:

MIŠEL

"Obnovljeni zamah EU za proširenje treba da bude podsticaj Z. Balkanu"

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i premijer Sjeverne Makedonije Talat Džaferi ocijenili su u Briselu da je obnovljeni zamah Evropske unije (EU) za proširenje dobrodošao i da treba da bude podsticaj zemljama Zapadnog Balkana za sprovođenje reformi i bržu integraciju.

U saopštenju vlade u Skoplju sa sastanka Mišela i Džaferija navodi se da su "sagovornici konstatovali da je obnovljeni momentum EU za proširenje dobrodošao i da treba da bude podsticaj za sprovođenje reformi u zemljama Zapadnog Balkana, sa fokusom na Plan rasta Zapadnog Balkana i bržu integraciju u Uniju".

Na tom sastanku su, kako se navodi, "razmijenjeni stavovi o podršci EU procesu evropskih integracija Sjeverne Makedonije, kao i o toku reformskih procesa u zemlji, koji su od izuzetnog značaja za napredak".

Premijer Sjeverne Makedonije naglasio je da EU perspektiva ostaje glavni pokretač promjena i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

Dodaje se da su sagovornici istakli da Sjeverna Makedonija njeguje odlične odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana i da je prošle godine, kao predsjedavajući Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) potvrdila da je u kontinutetu bude kredibilan partner EU i međunarodne zajednice.

Džaferiju, koji je prvi put kao premijer u posjeti Briselu, Šarl Mišel je "čestitao na funkciji, ističući da je predstojeći period od izuzetnog značaja za državu koja mora da sprovede evropske izbore i zadrži evropski pravac".

Sastanku su prisustvovali i prvi zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније