Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Vreme [ M.V. ]

01. 03. 2024. 16:25 >> 16:25

fond

"Vreme“: Većinski vlasnik prodaje udio u Junajted grupi

Beogradsko "Vreme“ saznaje kako investicioni fond BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udjela u Junajted grupi. Na upit "Vremena“ izvršnom direktoru grupacije nijesu dobili ni potvrdu ni demanti.

Kapital velikih investicionih fondova je nomadski: firme širom svijeta se kupuju povoljno, razvijaju i prodaju skupo. Investicioni fondovi tako funkcionišu, to im je posao. Tako je Salford svojevremeno kupio, pa prodao vodeće srpske kompanije Knjaz Miloš, Bambi i Imlek, piše "Vreme".

"Kada je investicioni fond BC Partners sa sjedištem u Londonu u martu 2019. godini postao većinski partner u Junajted grupi (UG), u čijem sastavu u Srbiji posluju SBB, televizije N1 i Nova S, dnevne novine "Danas“ i, od nedavno, nedeljnik „Radar“, bilo je jasno da to neće biti dovijeka. Prosječno zadržavanje kapitala investicionih fondova na jednom poslovnom projektu traje nekoliko godina, što kraće, to bolje. BC Partners je vlasnik 55 odsto udela u Junajted grupi, koji su otkupili od KKR fonda za 2,6 milijarde eura. Dragan Šolak je manjinski vlasnik UG", piše beogradski list.

Kako "Vreme“ saznaje u krugovima uključenim u prodaju, BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udjela u Junajted grupi koja prije svega u domenu telekomunikacija posluje u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. U tu svrhu je angažovao investicione banke Morgan Stenli i JP Morgan.

Cilj je da se odjednom proda cjelokupni vlasnički paket u Junajted grupi. Očekuje se da u tu svrhu bude organizovano javno nadmetanje.

Na upit „Vremena“ upućen izvršnom direktoru BC Partners Nikosu Statopulosu, dobili su odgovor: "BC Partners odbija da komentariše, ali cijeni što ste nam se obratili.“

Grčki portal "Naftemporiki" piše da su za kupovinu zainteresovani telekomunikacijska kompanija Etisalat iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijski Telekom. Saudijski Telekom je preko svoje firme TAWAL prošle godine otkupio telekomunikacijske tornjeve u vlasništvu Junajted Grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Grčki mediji su ranije pisali da ukoliko ne pronađu kupca za cjelokupni udio u Junajted grupi, BC Partners razmatra prvo prodaju samo grčke medijske firme i tamošnjeg operatora Nova.

Prodaja većinskog paketa u Junajted grupi za Srbiju bi mogla da ima političke posljedice. Srpska vlast u kontinuitetu napada medije koji u Srbiji posluju u sklopu Junajted grupe, piše "Vreme".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније