Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

06. 03. 2024. 17:32 >> 17:32
1
Čitaj mi:

optuženi dodik

"Osjećam se nesigurnim i napadnutim u BiH"

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da se osjeća nesigurnim i napadnutim u Bosni i Hercegovini (BiH), jer je kao legalno izabrani predsjedanik RS napadnut od nelegalnih institucija, kakve su Tužilaštvo i Sud BiH.

"Nijesam prepadnut i neodlučan. Ovo je borba protiv stranaca, koji pokušavaju da nametnu kolonijalnu upravu. Sa ovim ljudima iza mene, ja sam siguran da ćemo pobijediti", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo i Sud BiH su institucije koje su nametnuli stranci i zato za njega nijesu legalne.

Proces protiv njega pred Sudom BiH je ocijenio "montiranim", dodavši da niko neće dozvoliti da se ustavna prava RS dovedu u pitanje.

Krajnji motiv procesa je, ocijenio je Dodik, zabrana njegovog političkog djelovanja, ocjenivši da su svi tužioci Tužilaštva BiH njegovi neprijatelji, kao i neprijatelji RS.

Dodik je iznio niz uvreda na račun američkih, njemačkih i britanskih zvaničnika i diplomata.

Hrvatski advokat Anto Nobilo izjavio je da je ključno političko pitanje da li jedna osoba, stranac, može nametati zakone, navodeći da se to pitanje mora rješavati u zakonskoj proceduri, na referendumu, ili u nekon drugom institucionalnom postupku.

Visoki predstavnik u BiH, kazao je on, ima ovlaštenja, kakva nema nijedna osoba u zemljama EU.

"Kakvi autokratski režimi, ovo je jači. Mene zanima, kako Zapad misli uspostaviti vladavinu prava u BiH sa visokim predstavnikom", kazao je Nobilo.

Član Dodikove odbrane srpski advokat Goran Petronijević izjavio je da je proces protiv Dodika dio šireg plana, kojim upravlja "duboka država", koja je stacionirana izvan BiH, u inostranstvu i odlučuje o svim pitanjima bitnim za BiH.

Prema njegovim riječima, u ovom procesu se dešava "teška zloupotreba krivičnog prava", ali i međunarodnog prava, čiji je izvršilac visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH, za šta je prema Krivičnom zakonu BiH moguća kazna do pet godina zatvora, kao i zabrana obavljanja javnih funkcija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније