Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

23. 03. 2024. 11:32 >> 11:53
Čitaj mi:

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA JUGOSLAVIJE

Ambasadori Kvinte i Norveške žale za izgubljenim životima nedužnih

Šest zapadnih zemalja saopštilo je danas, povodom 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, da se "sjećaju i žale za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljaju o zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda".

"Podržavamo nalaženje rješenja za spor između Kosova i Srbije, što je hitno pitanje evropske bezbjednosti, i uvjereni smo da je potpuna primjena Ohridskog sporazuma postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije najbolji put naprijed ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu", navodi se u zajedničkom saopštenju amasadora Francuske, Italije, Njemačke, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Vojska Srbije sve tesnije sarađuje sa NATO alijansom i evropskim partnerima učestvujući u misijama Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju", dodaje se.

Ambasadori zemalja Kvinte i Norveške u zajedničkom saopštenju podsjećaju da je 24. marta 1999. "počela vojna intervencija koju niko nije želio" dodajući da je "operacija Saveznička snaga osmišljena da natjera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spriječi humanitarnu katastrofu i omogući izbjeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu".

"Ova vojna operacija pokrenuta je nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva... Ta operacija nije bila usmjerena protiv naroda Srbije i osjećamo duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji", istakli su ambasadori Francuske, Italije, Njemačke, Norveške, SAD i Velike Britanije u zajedničkom saopštenju povodom godišnjice početka NATO bombardovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније