Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V. [ Nova.rs ]

24. 04. 2024. 08:18 >> 08:18

navodni narko-bos

Ko je Edin Gačanin, poznat po nadimku "Tito"?

Velika akcija policije u Bosni i Hercegovine, u kojoj su u ponedjeljak privedene 23 osobe, bila je usmjerena na ljude povezane sa poznatim "superkartelom" Tito i Dino, odgovornim za šverc velikih pošiljki iz Južne Amerike u Evropu. Jedan od predvodnika te grupe bio je i državljanin Bosne i Hercegovine Edin Gačanin, koji se nalazio na listi najtraženijih Europola, DEA, Interpola, FBI. Iako je u Holandiji osuđen na sedam godina zatvora, njegov posao je nastavio da nesmetano funkcioniše.

Godinama je misteriozni "Tito" zadavao muke svjetskim, a prije svega evropskim policijskim organizacijama, jer je bio dio kriminalne organizacije koja je preplavila Evropu kokainom iz Južne Amerike. Za njega se znalo da je kriminalac sa Balkana, a tek posle višegodišnjih istraga uz nadimak Tito došlo je i ime: Edin Gačanin.

Nevjerovatna priča mogla je da posluži kao scenario za neki film, a da se o svemu nisu oglašavale ozbiljne međunarodne organizacije, poput Europola, vjerovatno bi većina ljudi mislila da je upitanju izmišljotina. Centar njegovog poslovanja nalazio se u Dubaiju, a zadavao je toliko muke da je zapravo zbog njega potpisan ugovor o policijskoj saradnji između zemalja Evropske Unije, Europola i Ujedinjenih arapskih emirata, kako bi zajednički stali na put neuhvatljivom Gačaninu. To im je na kraju, skoro i uspjelo, kada je u novembru 2022. godine, Gačanin uhapšen u okviru policijske akcije „Pustinjsko svetlo“.

Ali, pobjeda policije bila je kratkotrajna, jer je Bošnjak, nekim čudom, pušten na slobodu. Tada iz Holandije, koja je za njim raspisala poternicu, nije na vrijeme stigla potrebna dokumentacija, pa je Gačanin pušten na slobodu i ubrzo je nestao. To čudo je kasnije razjašnjeno, kada je uhapšen jedan zvaničnik iz Holandije, koji je zakasnio da pošalje potrebnu dokumentaciju.

Ipak, na kraju je Gačanin ponovo uhapšen, isporučen Holandiji gdje je osuđen na 7 godina zatvora zbog šverca više od 2 tone kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Priznao je krivicu za šverc 2,4 tone kokaina iz Perua u EU, pa mu je sud odrezao manju kaznu, od 7 godina, a mora da plati i kaznu od milion eura.

Edin Gačanin rođen je u Sarajevu, ali je većinu života proveo u inostranstvu, što u Holandiji, što u Dubaiju. Kao veliki narko-bos ostvario se upravo u Holandiji, gdje je povukao i većinu svojih rođaka, od kojih su neki umešani i u trgovinu narkoticima. Svojevremeno je u toj zemlji osnovao i kompaniju za prodaju tekstila, kako bi preko nje lakše uvozio drogu iz Latinske Amerike, a zemlje iz kojih drogu tansportuju su uglavnom Peru, Kolumbija i Brazil.

Edin Gačanin je dio kartela Tito i Dino. Iako su Gačanina tražile mnoge policije svijeta, u Bosni i Hercegovini je bio „štićena ličnost“, a štitila ga je upravo policija koja je trebalo da ga hapsi, uključujući i neke policijske specijalce koji su kasnije postali njegovi tjelohranitelji u Dubaiju, poput Dženisa Kadrića. Sarajlije su poznate po smislu za humor, pa je tako Edin Gačanin, preko posrednika, finansirao nabavku opreme za specijalnu policijsku jediniu Federacije BiH.

Velika akcija hapšenja koju je bosanskohercegovačka policija sprovela u saradnji sa Europolom, ali i DEA i FBI je upravo bila uperena na razbijanje logističke mreže koju Edin Gačanin i danas ima u toj zemlji. Akciju su nadgledali operativci Europola, ali i američkih agencija FBI i DEA, a cijela operacija je nosila šifrovano ime „Crna kravata“. U saopštenju Europola se navodi da je jedan od vođa superkartela, Edin Gačanin, nastavio da vodi posao i iz zatvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније