Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 09. 2015. 21:18 >> 21:07

NOVI, STARI PREMIJER

Cipras položio zakletvu

Lider ljevičarske Sirize Aleksis Cipras položio je večeras zakletvu kao premijer, pošto je njegova stranka pobijedila na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Cipras je tako počeo drugi mandat, a zakletvu je položio na građanski način, što odudara od uobičajene prakse da se to čini u prisustvu sveštenih lica, prenio je Rojters. Cipras je ateista, a zakletvu je položio pred predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom.

Siriza je u nedjelju na izborima osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 poslaničkih mjesta u parlamentu sa 300 članova, a Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mjesta u parlamentu.

Opoziciona koalicija Nova demokratija osvojila je 75 mjesta, a slijede "Zlatna zora" sa 18 i Pasok sa nešto manje mjesta, dok su pri dnu liste komunisti sa 15 i Unija centralista sa devet mjesta.

Očekuje se da će sastav nove vlade biti poznat već sjutra. Nova grčka vlada mora da ispravi greške i slabosti koje su se pokazale u prethodnih sedam mjeseci za vrijeme koalicione vlade, rekao je nešto ranije Cipras na partijskom sastanku. 

Prvi cilj nove vlade je potpuno uspostavljanje stabilnosti ekonomije i operativnosti banaka, naveo je Cipras.

"Glasači su nam dali jasan mandat da nastavimo ujedinjeni sa ciljem dubokih promjena i reformi, kao i izvlačenjem zemlje iz krize", rekao je Cipras, saopštila je grčka agencija ANA, pozivajući se na neimenovane izvore iz Sirize.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније