Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

16. 01. 2017. 10:28 >> 10:04
5

TRAMP PREDVIĐA

EU će nastaviti da se raspada

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp ocijenio je da Evropska unija postala instrument za Njemačku i da će poslije Velike Britanije i druge zemlje napustiti Uniju.


U intervjuu za britanski list Tajms i njemački Bild, Tramp je rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel najmoćniji evropski lider, ali da je napravila "katastrofalnu grešku" prihvativši više od milion izbjeglica.

"Ako pogledate EU, to je Njemačka, to je u suštini instrument za Njemačku", izjavio je Tramp, dovodeći u vezu pitanje migranata s britanskim referendumom o izlasku iz EU, prenio je Bi-Bi-Si.

Tramp je izrazio uvjerenje da Bregzita ne bi bilo da zemlje EU nijesu bile primorane da prihvate toliki broj izbjeglica sa svim problemima koje je to donijelo i da je to bila posljednja kap koja je prelila čašu.

Prema njegovom mišljenju, Velika Britanija je postupila pametno kada je odlučila da izađe iz EU.

"Zemlje žele svoj identitet i Ujedinjeno Kraljevstvo je željelo svoj identitet", rekao je Tramp, ocijenivši da će još zemalja krenuti tim putem.

"Ljudi ne žele da drugi dolaze i uništavaju njihovu zemlju. U ovoj zemlji imaćemo veoma jake granice od dana kada ja dođem", rekao je Tramp.

Govoreći o spoljnopolitičkim ciljevima svog mandata, Tramp je rekao da će mu prioritet biti da napravi pravednije trgovinske sporazume za SAD i da smanji trgovinski deficit SAD s ostatkom svijeta, posebno s Kinom.

Na pitanje o mogućem sporazumu s Rusijom, Tramp je rekao da bi trebalo da uključi "značajno smanjenje" nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje američkih sankcija.

Za invaziju na Irak 2003. godine Tramp je rekao da je to možda najgora odluka donijeta u istoriji SAD, a kada je u pitanju Sirija smatra da treba da budu formirane bezbjedne zone.

Tramp je za NATO rekao da je zastario i da ne plaćaju sve članice koliko bi trebalo, ali da je taj vojni savez za njega "veoma važan".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније