Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

23. 03. 2017. 15:00 >> 14:35
3

POROŠENKO OPTUŽUJE RUSIJU

Bivši ruski poslanik ubijen u Kijevu

Bivši ruski parlamentarac Denis Voronenkov ubijen je u Kijevu, javljaju ukrajinski i ruski mediji.

Nepoznati napadač je pucao na četrdesetpetogodišnjeg Voronjenkova ispred ulaza u luksuzni hotel u glavnom gradu Ukrajine. Tom prilikom je ranjen Voronjenkov tjelohranitelj, koji je uspio da uzvrati vatru i pogodi ubicu. Obojica se nalaze u bolnici.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko napisao je na svom Tviter nalogu je da je ubistvo Voronenkova u Kijevu "akt državnog terorizma Rusije, zbog kojeg je (Vorošnekov) morao da ode iz ppolitičkih razloga".

Porošenko kaže da, ubistvo nosi "jasnu oznaku ruskih specijalnih službi".

"Voronenkov je bio jedan od glavnih svjedoka ruske agresije prema Ukrajini, a naročito uloge bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča oko omogućavanja ulaska ruskih trupa u Ukrajinu" naveo je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Porošenko je izjavio i da nije slučajno što je do ubistva došlo istog dana kada je došlo do ekplozije u skladištu municije u gradu Balakleja, za koje vlasti tvrde da je sabotaža, ali nije pružio dodatno objašnjenje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odbacio optužbe Kijeva, nazivajući ih apsurdnim. On je izjavio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin obaviješten o ubistvu, da je izrazio nadu da će Ukrajinci uspjeti da riješe zločin i da Voronjenkova udovica može da se vrati u Rusiju ukoliko to želi.

Voronjenkov, koji je bio član komunističke stranke u donjem domu ruskog parlamenta, preselio se prošle jeseni u Ukrajinu i dobio državljanstvo te zemlje.

On je Rusiju napustio sa svojom ženom, pjevačicom Marijom Maksakovom, koja je tako[e bila poslanik. Voronjenkov se tada odrekao ruskog državljanstva i izjavio da je morao da napusti Rusiju zbog toga što ga progone ruske bezbjednosne agencije.

Od prelaska u Ukrajinu često je kritikovao politiku Kremlja, a prema rečima Porošenka bio je ključni svjedok ruske agresije u Ukrajini i pomagao je u istrazi vezanoj za aktivnosti pro-ruskog bivšeg premijera Viktora Janukoviča, koji je svrgnut nakon masovnih demonstracija 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније