Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

30. 03. 2017. 08:35 >> 09:38
6

PRIORITET RUSIJE

Putin potvrđuje prisustvo Rusije na Arktiku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u srijedu jedan arhipelag na Arktiku, ističući potrebu da se zaštite ruski ekonomski i bezbjednosni interesi u regionu Sjevernog pola.

  

 

 

Njegova posjeta Arktiku dio je napora Rusije da potvrdi svoje prisustvo u tom regionu bogatom naftom, navela je američka agencija AP.

Putin je posjetio arhipelag Zemlja Franja Josifa koji obuhvata ostrva na kojima je ruska vojska nedavno izgradila pistu i radi na otvaranju stalne baze.

Kremlj je naveo da je potvrđivanje prisustva Rusije na Arktiku među glavnim prioritetima u jeku pojačanih tenzija zbog rivalstva u tom regionu za koji se vjeruje da sadrži i do jedne četvrtine ukupnih još neotkrivenih svjetskih rezervi nafte i gasa.

"Prirodni izvori, koji su najvažniji za ekonomiju Rusije, koncentrisani su u ovom regionu", ocijenio je Putin, prenijele su ruske agencije.

Predsjednik Rusije je naveo da se vrijednost sirovina na Arktiku procjenjuje na 30 hiljada milijadri dolara.

Rusija, SAD, Kanada, Danska i Norveška pokušavaju da steknu nadležnost nad djelovima Arktika, dok smanjivanje polarnog leda otvara mogućnosti za podmorsku eksploataciju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније