Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

10. 06. 2017. 18:58 >> 18:30

ERDOGAN TRAŽI

Krizu s Katarom riješiti prije kraja juna

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Katar i njegove susjede da prije kraja svetog muslimanskog mjeseca Ramazana okončaju tešku diplomatsku krizu koja potresa Persijski zaliv.

Erdogan je to izjavio tokom razgovora sa šefom diplomatije Bahreina, prenio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Šavušoglu.

Mjesec ramazan, najsvjetiji mjesec islamske vjere, završava se 25. juna proslavom Aid al Fitra.

Erdogan i Čavušoglu, čija zemlja podržava Katar, razgovarali su oko sat i po u Istanbulu sa šeikom Kaledom ben Ahmedom Kalifom, ministrom spoljnih poslova Bahreina, saveznika Saudijske Arabije.

Zaliv je od ponedjeljka u ozbiljnoj krizi od kada su Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam i održava veze sa Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije. Katarske vlasti su odbacile ove optužbe.

Tri zalivske zemlje su zatvorile kopnene, pomorske i vazduhoplovne granice s Katarom.

"Turska će nastaviti konstruktivno djelovanje sa ciljem rješavanja tog problema. Smatramo da su stabilnost i bezbjednost u Zalivu podjednako važni kao naša sopstvena stabilnost i bezbjednost", rekao je Čavušoglu.

Posredovanje je ranije najavila i Rusija, a Vašington pozvao na smirivanje krize.

Turska ima posebne odnose sa Katarom, a nastoji da razvije i veze sa moćnom saudijskom monarhijom.

Bez kritikovanja Rijada, Ankara se predstavila kao glavna podrška Dohi od početka krize, tako je turski parlament ove nedjelje odobrio raspoređivanje turskih trupa u bazu u toj maloj državi, bogatoj gasom.

"Taj sporazum nije usmjerene protiv bilo koje zemlje Zaliva", rekao je danas Čavušoglu i dodao da je cilj osiguranje bezbjednosti i stabilnosti Zaliva u cjelosti.

Erdogan je ove nedjelje razgovarao sa više vođa regiona i rekao je da je spreman da preuzme svaku odgovornost da bi pomirio Rijad i Dohu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније