Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

12. 01. 2019. 23:49 >> 23:20
1

NAPUSTILA TAJLAND

Saudijska tinejdžerka dobila azil u Kanadi

Saudijska tinejdžerka, koja je nedavno pobjegla u Tajland tvrdeći da je izložena zlostavljanju unutar porodice, a koja je potom dobila azil u Kanadi, doputovala je u subotu u kanadski grad Toronto.

Rahaf Muhamed al Kunun doputovala je na Međunarodni aerodrom Pearson u Torontu, a tom prilikom nosila je majicu s natpisom Kanada. Na aerodromu su je dočekali novinari i ministarka vanjskih poslova Kanade Kristia Friland.

Al Kunun je pobjegla dok je bila na odmoru u Kuvajtu, gdje se ukrcala na avion za Tajland. Prošle subote je zaustavljena u Bangkoku pri pokušaju da uhvati let za Australiju.

Ona se potom zatvorila u hotelsku sobu na aerodromu u Bangkoku, odakle je počela da piše poruke putem draštvene mreže Tviter. Između ostalog je zatražila azil u nekoj drugoj zemlji.

Šef Službe za imigraciju Tajlanda, potom je izjavio da je Al Kunun dobila azil u Kanadi, te da će letom Korean Aira u petak veče otputovati iz Bangkoka u Seul, a potom u Kanadu, što se večeras i desilo.

Mlada Saudijska je po dolasku u Toronto na aerodromu odbila da odgovara na pitanja medija, a kanadska ministarka Friland je kazala da je Al Kunun na putu prema svom "novom domu", te kako je odbila odgovarati na pitanja jer je iscrpljena.

Friland ju je nazvala "vrlo hrabrom novom Kanađankom".

Pretpostavlja se da bi prihvatanje tinejdžerke moglo bi dodatno zaoštriti odnose Saudijske Arabije s Kanadom.

Njen slučaj ponovo je skrenuo pažnju svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za šta grupe za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u porodicama koje ih zlostavljaju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније