Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

19. 06. 2019. 22:46 >> 22:42
2

UZ GARANCIJE STRUČNJAKA

Eutanazija dozvoljena u australijskoj državi Viktoriji

U australijskoj državi Viktoriji stupio je na snagu zakon koji dozvoljava pacijentima u terminalnoj fazi bolesti da traže eutanaziju, što je prvi takav akt u zemlji.

Asistirano samoubistvo je nelegalno u većini zemalja svijeta. Bilo je zabranjeno u Australiji do 2017. godine kada je Viktorija, druga najmnogoljudnija država Australije, usvojila sporni zakon koji dozvoljava pacijentima da prekinu svoj život.

Premijer države Danijel Endrus, koji se zalaže za taj zakon od smrti oca 2016. godine, rekao je za televiziju Čenel najn da će time oboljeli dobiti dostojan izbor na kraju njihovog života.

"Radi se o smjeloj izmjeni. Nijedna druga država nije je napravila, ali mi mislimo da je to dobra mjera. Zauzeli smo pristup pun saosećanja", rekao je on.

Eutanazija će biti moguća za pacijente u terminalnoj fazi bolesti, starije od 18 godina i koji žive u državi Viktoriji i imaju manje od šest mjeseci života ili manje od godinu dana za osobe koje boluju od multiple skleroze ili neuromotornih bolesti.

Zakon predviđa garancije među kojima je nezavisni istražni odbor i ljekar sudske medicine koji će kontrolisati uslove smrti.

Druge australijske države su razmatrale asistirano samoubistvo, ali su do sada predlozi zakona uvijek bili odbacivani.

Stručnjaci smatraju da će druge države sada gledati u Melburn, glavni grad države Viktorije, da vide kako se novi zakon sprovodi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније