Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

07. 04. 2021. 23:25 >> 23:27

U TOKU PREGOVORA

Iran: Eksplozijom oštećen brod "Saviz"

Iranski "trgovački brod 'Saviz' " danas je "manje oštećen u Crvenom moru" eksplozijom koja je predmet istrage, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova u Teheranu, Said Hatibzadeh.

Eksploziju kod obale Džibutija u utorak, na brodu "Saviz" kojeg koriste iranske oružane snage, kako je ranije javila iranska agencija Tasnim, izazvao je napad magnetnim minama, a "Njujork tajms" objavio da je eksplozija "djelo Izraelaca", prenijela je agencija AFP.

Iran je ranije saopštio da je "u koordinaciji" s Međunarodnom pomorskom organizacijom UN, "Saviz" kao "civilni brod raspoređen u regionu Crvenog mora i Adenskog zaliva da bi se osigurala bezbjednost" plovnih puteva.

"Ovaj brod je služio kao logistička stanica - tehnička i logistička podrška - Irana u Crvenom moru", dodao je iranski predstavnik.

Međutim, agencija AP je danas popodne prenijela iz Dubaija, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da se vjeruje da je napadnuti iranski brod ploveća baza paravojne Revolucionarne garde Irana i da je godinama usidren u Crvenom moru u blizini Jemena.

Napad je izveden dok su Iran i svjetske sile sjedjeli u Beču na prvim pregovorima o mogućem ponovnom uključenju SAD u oslabljeni sporazum usmjeren na suzbijanje iranskog nuklearnog programa, te taj napad pokazuje da bi događaji mogli da spriječe te napore - smatra AP.

Napad na taj brod čije je dugotrajno prisustvo u regionu Saudijska Arabija više puta kritikovala, izveden je i u vrijeme kada Zapad i stručnjaci Ujedinjenih nacija kažu da je Iran dao oružje i podršku pobunjenicima u dugogodišnjem ratu u Jemenu, što Iran poriče iako je takvo oružje nađeno.

Iran je prethodno tvrdio da brod "Saviz" koji naziva "trgovačkim", pomaže u suzbijanju pirata u Crvenom moru i moreuzu Bab el-Mandeb, ključnom tesnacu međunarodnog brodarstva.

Izraelski zvaničnici odbili su da komentarišu napad na brod, kao i iransko preduzeće koje je njegov vlasnik.

Centralna komanda oružanih snaga SAD je samo rekla da je upoznata sa izvještajima o napadu na brod i da američke snage nijesu umiješane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније