Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

17. 09. 2021. 15:06   >>  15:07

PONOVO PRIJETNJA ZA SAD

Al Kaida bi mogla da se reorganizuje za dvije godine

Američki obaveštajni zvaničnici procenjuju da bi teroristička organizacija Al Kaida za jednu do dvije godine mogla da ponovo predstavlja prijetnju po SAD, pošto su njeni pripadnici počeli da se vraćaju u Avganistan poslije povratka talibana na vlast u toj zemlji, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) ocjenu svjetskih medija.

Usred haosa u Avganistanu Al Kaida je u procesu pregrupisavanja i mogla bi da iskoristi tu zemlju kao bazu za napade na SAD u roku od dvije godine, piše Tajms (The Times) pozivajući se na izvještaje američkih obavještajaca.

Ta teroristička organizacija je, prema navodima Centralne obavještajne agencije (CIA) previše degradirana da bi predstavljala neposrednu prijetnju poslije godina napada bespilotnim letjelicama, ali, ističe britanski list, to počinje da se mijenja, mjesec dana pošto su talibani preuzeli vlast u Kabulu.

Da li Al Kaida može da se obnovi i planira napade na SAD je ključni test odluke predsjednika Džoa Bajdena da povuče američke snage iz Avganistana, ocjenjuje Tajms.

Američke obavještajne agencije, prema riječima visokog zvaničnika Centralne obavještajne agencije, vide prve naznake da su ekstremisti Al Kaide počeli da se vraćaju u Avganistan, pošto su se povukli iz te zemlje usljed antiterorističkih operacija SAD, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

"Već počinjemo da vidimo neke indikacije potencijalnog premještanja Al Kaide u Avganistan", rekao je na skupu u Vašingtonu u utorak, 14. septembra, zamjenik direktora CIA Dejvid Koen, dodajući da ta agencija nastavlja da "pomno prati" situaciju.

Prema sadašnjoj američkoj obavještajnoj procjeni, za koju zvaničnici kažu da bi ponovo mogla biti revidirana, biće potrebno između jedne i dvije godine da bi Al Kaida ponovo mogla da bude prijetnja po SAD.

Na saslušanju u Kongresu, takođe u utorak, državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je Senatskom odboru za spoljne poslove da je "Al Kaida, u smislu svojih kapaciteta da izvodi napade na teritoriji (SAD) iz Avganistana, uveliko degradirana, do tačke u kojoj se trenutno procjenjuje da nema taj kapacitet".

Direktor američke Odbrambene obavještajne agencije Skot Barier (Scott Barrier) rekao je da je konzervativna procjena da će za "godinu do dvije" Al Kaida izgraditi kapacitete da bude prijetnja na teritoriji SAD, prenosi Blumberg.

Visoki američki obavještajni zvaničnici, kako ukazuje Blumberg, insistirali su poslije talibanskog zauzimanja Avganistana da će SAD moći da izdaleka razumiju šta se događa unutar te zemlje i da djeluju protiv terorista, što bi vjerovatno uključivalo napade bespilotnim letjelicama.

S druge strane, direktorka američke Nacionalne obavještajne službe Ejvril Hajns (Avril Haines) rekla je 13. septembra, da najveća prijetnja po SAD od međunarodnih terorista dolazi iz država kao što su Jemen, Somalija, Sirija i Irak, dok je Avganistan niže na listi prioriteta poslije dvodecenijskog prisustva američkih trupa u toj zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније