Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

05. 12. 2021. 17:53 >> 17:53

NOVA VLADA

Njemački liberali odobrili koalicioni sporazum

Njemačka liberalna Slobodna demokratska partija (FDP) odobrila je danas koalicioni sporazum o formiranju nove vlade sa dvije stranke lijevog centra - SDP i strankom Zeleni, pa je kandidat za kancelara Olaf Šolc korak bliže preuzimanju dužnosti novog lidera zemlje.

Koalicioni sporazum su juče odobrili članovi SDP na kongresu stranke, a u ponedjeljak se očekuje izjašnjavanje Zelenih prije nego što Bundestag u srijedu bude glasao o izboru Šolca.

"Ovo je koalicioni sporazum za politiku centra, koji neće pomjeriti našu zemlju ulijevo, ali želi da je pomjeri naprijed", rekao je danas lider FDP Kristijan Lindner na kongresu stranke.

Za sporazum je glasalo 535 delegata, 37 je bilo protiv, a osam uzdržano.

Nova njemačka vlada ima za cilj da pojača napore u borbi protiv klimatskih promjena i učini više na modernizaciji zemlje, uključujući poboljšanje mobilnih i internet mreža.

Takođe planira liberalniju socijalnu politiku, uključujući legalizaciju prodaje kanabisa u rekreativne svrhe i olakšavanje puta do njemačkog državljanstva, dok obećava veće napore za deportaciju imigranata koji ne dobiju azil.

Na insistiranje FDP, koalicioni partneri su se saglasili da neće podizati poreze niti ukidati "kočnicu za dugove", pravilo da Njemačka ne smije da troši više nego što budžetski prihoduje.

Lindner bi trebalo da postane novi ministar finansija, a stranka će dobiti i ministarstva saobraćaja, pravde i obrazovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније