Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

15. 01. 2022. 19:10 >> 19:19
2

BLINKEN-STOLTENBERG

SAD i NATO spremni da nastave dijalog sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države i NATO su spremni da nastave recipročni dijalog sa Moskvom, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta, poslije telefonskog razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.

"Sjedinjene Države i NATO su spremni da se ponovo sastanu sa Rusijom i posvećeni su kontinuiranoj diplomatiji i recipročnom dijalogu", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs u pisanoj izjavi.

On je naveo da su Blinken i Stoltenberg razgovarali telefonom kako bi prodiskutovali o daljim koracima nakon sastanka Savjeta NATO-Rusija 12. januara, prenio je danas TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrt sporazuma o bezbjednosnim garancijama izmedju Rusije i Sjedinjenih Država i nacrt sporazuma koji osigurava bezbednosti Rusije i država članica NATO-a.

Konsultacije o tom pitanju održane su u Ženevi 10. januara, nakon čega je uslijedio sastanak Savjeta Rusija-NATO u Briselu 12. januara i sjednica Stalnog savjeta Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Beču 13. januara.

Zapad i Kijev optužuju Rusiju da priprema "invaziju" na Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su takve tvrdnje "prazne i neosnovane", koje služe kao izgovor za eskalaciju tenzija, ističući da Rusija ne predstavlja prijetnju bilo kome.

Peskov, međutim, nije isključio mogućnost provokacija koje imaju za cilj opravdanje ovakvih navoda i upozorio je da će pokušaji upotrebe vojne sile za rješavanje krize na jugoistoku Ukrajine imati ozbiljne posljedice.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније