Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

21. 01. 2022. 09:22   >>  09:24

NAKON ERUPCIJE KOD TONGE

U Peruu zagađena 21 plaža od izlivanja nafte

Peru je proglasio ekološku hitnu situaciju posle objave da je 21 plaža na njegovoj pacifičkoj obali zagađena izlivanjem nafte kod rafinerije španske firme Repisol, poslije velikih talasa izazvanih erpucijom podvodnog vulkana kod ostrvske države Tonga.

Neuobičajeno visoki talasi koje vlasti pripisuju erupciji podvodnog vulkana kod Tonge izazvali su izlivanje nafte na pacifičkoj obali Perua dok je brod istovarivao naftu rafineriji La Pampila u subotu.

Predsjednik Pedro Kastiljo rekao je sinoć da će komitet biti formiran da predloži kako da se djeluje u krizi u skladu sa nacionalnom politikom o zaštiti životne okoline.

Premijerka Mirta Vaskez rekla je da je kompanija Repsol obećala da će objaviti plan čišćenja izlivene nafte, da će uključiti lokalne ribare na raščišćavanju plaža i isporučiti korpe sa hranom pogođenim porodicama.

Vaskez je rekla da će Ujedinjene nacije poslati tim stručnjaka da pomognu Peruu da raščisti izlivenu naftu. Sada je zabranjen odlazak na 21 zagađenu plažu iz zdravstvenih razloga.

Peruanske vlasti navele su da je brod koji plovi pod italijanskom zastavom prosuo 6.000 barela nafte u Pacifik u subotu ispred rafinerije La Pampila.

Posljednjih dana ekološki aktivisti prikupili su mrtve ili naftom pokrivene morske ptice.

Repsol je naveo da peruanske vlasti nisu dale upozorenje na cunami i da je brod istovarivao svoj teret za rafineriju kada su talasi udarili.

Dvije žene u Peruu su se udavile kada su ih odnijeli jaki talasi nastali poslije erupcije kod Tonge.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније