Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Mina ]

10. 03. 2022. 14:32   >>  14:40

CIJENE DIONICA PORASLE

UAE će se založiti za povećanje proizvodnje "crnog zlata"

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući pojeftinjenju nafte nakon poruke Ujedinjenih Arapskih Emirata da će se založiti za povećanje proizvodnje "crnog zlata" kako bi se nadoknadilo snabdijevanje iz Rusije, koja je pod sankcijama.

Dow Jones je skočio dva odsto na 33.286 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,57 odsto na 4.277 poena, a Nasdaq indeks 3,59 odsto na 13.255 bodova.

Rast indeksa nakon četiri dana pada zahvaljuje se najvećem dnevnom padu cijena nafte u skoro dvije godine, prenosi Hrportfolio.

Na londonskom tržištu cijena barela je potonula više od 13 odsto na 111,15 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio 12,5 odsto na 108,7 dolara.

Pad cijena uslijedio je nakon poruke UAE da će se u Organizaciji zemalja izvoznica nafte založiti za povećanje proizvodnje, kako bi se nadoknadilo snabdijevanje iz Rusije, nakon što su dan prije, u sklopu sankcija protiv Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države zabranile uvoz ruske nafte i ostalih energenata.

To je podstaklo rast cijena dionica koje su posljednjih dana bile pod snažnim pritiskom zbog rata u Ukrajini i strahovanja da će rast cijena nafte, zbog poremećaja u snabdijevanju iz Rusije, ojačati ionako snažne inflacione pritiske, što bi negativno uticalo na rast globalne ekonomije.

S&P 500 indeks zabilježio je najveći dnevni skok od juna 2020. godine, a Nasdaq od prošlogodišnjeg marta.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da bi se situacija u Ukrajini mogla smiriti, s obzirom da će danas u Turskoj razgovarati ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine.

Dosadašnji pregovori nijesu dali rezultate, no s obzirom na to da će sada međusobno razgovarati ministri dvije zemlje, čini se da postoje osnove za nastavak pregovora.

„Mislim da se ovaj skok cijena dionica zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada prethodnih dana i padu cijena sirovina. Posljednjih dana dionice su prodavane prilično agresivno, pa ne znam hoće li ovo promijeniti smjer tržišta", rekao je direktor u firmi Greenwood Capital, Walter Todd.

Osim zbog rata u Ukrajini, ulagači su posljednjih sedmica oprezni i zbog visoke inflacije, te očekivanja da će američka centralna banka povećati ključne kamatne stope.

Danas će biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u u februaru, a analitičari procjenjuju da će dostići 7,9 odsto na godišnjem nivou, novu najvišu vrijednost u 40 godina.

Kasnije ovog mjeseca održaće se redovna sjednica čelnika američke centralne banke, na kojoj će se odlučivati o povećanju kamatnih stopa.

Ulagači se nadaju blažem povećanju cijene novca, za 0,25 procentnih poena, no s obzirom na rast inflacije, banka će prije ili kasnije morati agresivnije da poveća kamatne stope.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,25 odsto na 7.190 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 7,92 odsto na 13.847 poena, a pariski CAC 7,13 odsto na 6.387 bodova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније