Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

28. 04. 2022. 08:01   >>  08:02

PREDSJEDNIČKI AVIONI

Boing gubi novac zbog pregovora s Trampom

Boing vjerovatno nije trebalo da pristane da ponovo pregovara o uslovima ugovora o američkom predsjedničkom avionu "Erfors uan" (Air Force One) poslije zamerki tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa na ugovor, a ta odluka danas košta Boing stotine miliona dolara, rekao je šef te kompanije u srijedu.

Tek što je bio izabran za šefa države, Tramp je oštro kritikovao po njemu previsoku cijenu - više od četiri milijarde dolara iz prvobitnog ugovora i pozvao Boing da to preispita.

Kompanija se konačno dogovorila s Pentagonom u februaru 2018. za "ugovor s fiksnom cijenom" od 3,9 milijardi dolara za dva predsjednička Boinga 747-8.

"Mogu samo da kažem da je to bilo veoma posebno vrijeme, veoma posebni pregovori, veoma poseban skup rizika koje Boing vjerovatno nije trebalo da preuzme", rekao je Dejv Kalhun u srijedu.

Zato Boing sada mora "preuzeti troškove povezane s tim", a uslovi su se sasvim promijenili, dodao je generalni direktor.

Zato je Boeing sam morao da plati 660 miliona dolara za program VC-25B, naziv koji je dat predsjedničkom avionu.

Proizvođač mora da isporuči avione po dogovorenoj cijeni, ali mora da se suoči s većim troškovima svojih dobavljača, da bi isunio tehničke zahteve i nadoknadio kašnjenje.

"Rizikovali smo ne znajući da će kovid-19 udariti i da će inflacija zavladati", rekao je Kalhun.

Ugovor obuhvata isporuku dva 747-8 koji su veći, moderniji, brži i troše manje goriva od sadašnjih 30 godina starih predsjedničkih 747-200.

"Erfors uan" koji teoretski nosi taj naziv samo kada je američki predsjednik u njemu, omogućava šefu države da sprovodi sva svoja ovlašćenja dok je u vazduhu, uključujući i pokretanje nuklearnog udara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније