Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1/RTS ]

17. 05. 2022. 12:40 >> 12:38

ŠVEDSKA ŠEFICA DIPLOMATIJE

Linde potpisala prijavu za članstvo u NATO-u

U Stokholmu je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potpisala prijavu za pristupanje Švedske NATO-u, prenio je švedski javni servis SVT.

"Molba za članstvo će biti poslata generalnom sekretarau NATO-a Jensu Stoltenbergu. Osjećam snagu, ovo je veoma ozbiljan korak. Došli smo do onoga što mislimo da je najbolje za Švedsku", rekla je An Linde.

Ona je dodala da će aplikacioni dokument, zajedno sa zahtjevom iz Finske, uskoro biti dostavljen NATO.

Švedska premijerka Magdalena Anderson objavila je juče kandidaturu za članstvo nakon sastanka u parlamentu.

Decenijama su Švedska i Finska zauzimale neutralan spoljnopolitički stav u regionu, ali tekući rat Rusije i Ukrajine koji je počeo 24. februara izazvao je promjenu u njihovom pristupu, pri čemu su i javnost i većina političara bili za ulazak u NATO savez.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније