Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

18. 05. 2022. 23:19 >> 23:18

U BJELORUSIJI

Smrtna kazna za pokušaj izvršenja terorističkog akta

Bjeloruske vlasti su danas odobrile izmjene krivičnog zakona kojima se smrtna kazna uvodi i za pokušaj izvršenja terorističkog akta, a kritičari vlade u Minsku navode da je taj potez usmjeren protiv opozicionih aktivista.

U Bjelorusiji, kojom čvrstom rukom vlada predsjednik Aleksandar Lukašenko, do sada je smrtna kazna bila predviđena za terorističke akte sa smrtnim ishodom, za brutalna i višestruka ubistva, prenosi agencija Rojters navode ruskih medija.

Bjeloruski parlament je danas podržao proširenje upotrebe smrtne kazne nakon što su aktivisti pokušali da sabotiraju djelove željezničke mreže kako bi Rusiji otežali premještanje snaga u Ukrajinu.

Rusija je koristila teritoriju Bjelorusije, svoje bliske saveznice, za invaziju na Ukrajinu započetu 24. februara. Minsk negira umješanost u sukob, ali priznaje da je bjeloruska teritorija korišćena za invaziju.

Izmjene krivičnog zakona stupaju na snagu u roku od 10 dana od zvaničnog objavljivanja.

SAD su oštro osudile proširenje upotrebe smrtne kazne na pokušaje izvršenja terorističkog akta, ocijenivši da će se na meti novog zakona naći prodemokratski aktivisti i osobe koje se protive ruskom ratu u Ukrajini.

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Lukašenka da "nastavlja represiju" i da novom mjerom nastoji da zadrži vlast "putem straha i zastrašivanja", prenosi agencija Frans pres.

I opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja je pobjegla iz Belorusije 2020. godine kako bi izbjegla hapšenje, ocijenila je da je proširenje primjene smrtne kazne "direktna prijetnja" protivnicima Lukašenkovog režima i onima koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu.

Lukašenkov režim je znatno pooštrio represiju posle predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubjedljivo pobijedio.

Od tada su mnogi protivnici Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, optuženi i uhapšeni po optužbi da su pripremali ili pokušali izvršenje terorističkog akta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније