Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

23. 05. 2022. 17:39 >> 17:51

BOLEST TIPIČNA ZA SREDNJU AFRIKU

SZO: Nema dokaza da su majmunske boginje mutirale

Svjetska zdravstvena organizacija nema dokaze da je virus majmunskih boginja mutirao, rekla je u ponedjeljak visoka zvaničnica UN-ove agencije, i istakla da zarazna bolest koja je karakteristična za srednju Afriku nema tendenciju mijenjati se.

Rosamund Levis, rukovodeća u odsjeku za majmunske boginje koje je dio Programa za hitne slučajeve SZO-a, rekla je na brifingu da su mutacije kod ovog virusa manje, iako će genomsko sekvenciranje slučajeva pomoći u razumijevanju trenutnog izbijanja virusa.

Više od 100 sumnjivih i potvrđenih slučajeva u nedavnom izbijanju virusa u Evropi i Sjevernoj Americi nije bilo teško, rekla je Maria van Kerkhove, načelnica za zaraze i zoonoze i tehnička načelnica za covid-19 u WHO-u.
“Ovo je situacija koja se može spriječiti”, rekla je.

Izbijanje virusa je netipično, prema WHO-u, jer se događa u zemljama gdje virus redovno ne cirkuliše. Naučnici nastoje shvatiti porijeklo slučajeva i je li se išta po pitanju virusa promijenilo.

Bolest se manifestuje povišenom temperaturom, glavoboljom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom.

Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem i kontaktom s kožnim promjenama oboljelih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније