Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

17. 06. 2022. 12:50 >> 12:48

OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU

Britanska vlada odobrila izručenje Asanža Americi

Britanska vlada odobrila je danas izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD-u gdje treba da odgovara za optužbe o špijunaži. On će vjerovatno uložiti žalbu na tu odluku, a za pokretanje žalbe ima dvije nedjelje.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je danas naređenje o izručenju, saopšteno je iz britanskog ministarstva. Potpisivanje je uslijedilo poslije presude suda u aprilu da Asanž može biti poslat u SAD.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je u saopštenju da britanski sudovi nijesu ustanovili da bi to bilo nepravedno, da bi predstavljalo ugnjetavanje, ili zloupotrebu procesa da se izruči Asanž.

Britanski sudovi nijesu pronašli ni da bi izručenje bilo nespojivo sa njegovim ljudskim pravima, uključujući pravo na fer suđenje i slobodu izražavanja, ocjenjujući da će se dok je u SAD prema njemu ophoditi odgovarajuće, pa i kad je riječ o njegovom zdravlju.

Ta odluka je veliki trenutak u Asanžovoj dugogodišnjoj borbi da izbjegne da mu se sudi u SAD, mada nije još kraj sage, pošto ima 14 dana da podnese žalbu.

Britanski sudija odobrio je njegovo izručenje u aprilu ostavljajući konačnu odluku vladi. To je odlučeno poslije pravne bitke koja je išla sve do britanskog Vrhovnog suda.

Pedesetogodišnji Asanž nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš od 2019. godine kada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju. Prije toga proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

On može da dobije do 175 godina zatvora zbog objavljivanja od 2010. godine više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima posebno u Iraku i u Avganistanu.

Novinarske organizacije i grupe za ljudska prava pozivale su Britaniju da odbije američki zahtjev za izručenje osnivača Vikiliksa, samtrajući da je djelovao kao novinar i da ima prava na zaštitu slobode govora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније