Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ MINA ]

19. 06. 2022. 21:33 >> 21:30

ODLUKA

Australija neće tražiti da se odustane od izručenja Asanža

Vlada australijskog premijera Entonija Albanezea zauzela je stav da neće podleći pritiscima dijela javnosti i laburističkih poslanika da uloži više truda kako bi spriječila izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Asanžove pristalice u Australiji, uključujući i laburističke poslanike, pozvale su Albanezea da izvrši pritisak na SAD da odustanu od slučaja koji se vodi od 2010. godine kada je Vikiliks objavio veliki broj povjerljivih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatske depeše, prenosi Gardijan.

Australijski ministar za zapošljavanje i odnose na radnom mjestu Toni Berk izjavio je da vlada čiji je on član neće podleći pritiscima, koje je nazvao „diplomatijom megafona“, navodi britanski list.

Poslanik laburista Džulijan Hil, koji je javno podržao Asanža, opisao je odluku da on bude izručen kao „užasnu” i istakao da bi australijska vlada morala da podrži svog državljanina i da zatraži da se ove optužbe povuku i da on ne bude izručen.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je juče izručenje Asanža SAD-u, gdje je optužen za kršenje američkog zakona o špijunaži i može biti osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 175 godina, navodi Gardijan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније