Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

08. 08. 2022. 20:57 >> 20:55

RASIZAM U FRANCUSKOJ

Afrikanci ne mogu do ležaljki na Azurnoj obali

Aktivisti antirasističkog pokreta "SOS rasizam" tajno su snimali ekskluzivne plaže na Azurnoj obali na kojima, kako tvrde, ljudi koji se zovu ili izgledaju kao da su sjevernoafričkog porekla, trpe diskriminaciju, pošto im je onemogućeno da rezervišu ili iznajme ležaljke.

Aktivisti pokreta "SOS rasizam" poslali su parove različitog etničkog porijekla na ekskluzivne plaže na Azurnoj obali, koristeći skrivene kamere da snime kako je svaki od parova dočekan i uslužen.

Ističu da je paru, kako navode, "sjevernoafričkog izgleda", koji je zatražio ležaljke rečeno da su sve rezervisane, dok su samo nekoliko minuta kasnije paru bijelaca, koji je isti zahtjev uputio na istoj privatnoj plaži, dodijeljene ležaljke u prvom redu pored mora.

Drugi aktivisti iste organizacije kažu da nisu mogli da rezervišu ležaljke na privatnim plažama ako su pokušali da ih rezervišu na ime koje je zvučalo strano.

"Sa imenom koje zvuči afrički, mjesto je bilo puno. Kada sam se javio i rekao francusko ime, začudo, još je bilo mjesta", rekao je jedan od aktivista za francuski Le Mond.

Iz organizacije tvrde da je na trećini privatnih plaža u Antibu zabiljeležena diskriminacija, dok dvije trećine noćnih klubova i barova testiranih u Marseju i Eks en Provansu biraju mušterije na osnovu njihovog porijekla.

"Očigledan neuspjeh javnih vlasti"


Pokret "SOS rasizam" je sprovodio i ranije slične tajne akcije kako bi dokazali diskriminaciju, ali su sada prvi put testirali privatne plaže na Azurnoj obali.

"Utvrdili smo da diskriminacija može biti zasnovana na odjeći, boji kože, fizičkom izgledu i porijeklu osobe. Nepravedno je i nepodnošljivo ovako živjeti", kaže jedna od aktivistkinja.

Iz organizacije kažu da pripremaju dosije koji će predati advokatima zaduženim da preduzmu pravne akcije protiv mjesta na kojima je zabiljeležena diskriminacija.

"Ova situacija je rezultat očiglednog neuspjeha javnih vlasti da spriječe rasnu diskriminaciju", rekao je novinarima predsjednik "SOS rasizma".

Kaže da će otkrića organizacije poslati policiji i lokalnim vlastima i da će pomno pratiti kakva će reakcija uslijediti.

U izvještaju o rasizmu u Francuskoj Nacionalnog konsultativnog komiteta za ljudska prava, objavljenom prošlog mjeseca, navedeno je da francusko društvo postaje tolerantnije. Godišnji "indeks tolerancije" iznosi na 68 od mogućih 100, što je najviši do sada, ali su predrasude prema određenim zajednicama, uključujući muslimane i Rome, prema izvještaju, i dalje posebno zabrinjavajuće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније