Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

13. 08. 2022. 09:16 >> 09:21

OD SEPTEMBRA

Kazahstan će izvoziti dio nafte preko Azerbajdžana umjesto preko Rusije

Kazahstan bi kako se očekuje od septembra dio svoje sirove nafte prodavati kroz najveći azerbajdžanski naftovod, dok ta zemlja traži alternative ruti koju je Rusija već jednom zatvorila u julu.

Ruski sud je u julu naredio obustavu protoka nafte naftovodom CPC koji prolazi kroz Rusiju zbog opasnosti po okolinu. Kao razlog navedeno je izlivanje koje se dogodilo tokom utovara tankera pod grčkom zastavom prošle godine u luci Novorosijsk. Kompanija je nesreću pripisala problemima s opremom.

Odluku tog suda poništio je viši sud i gasovod je ponovo pokrenut, ali je Kazahstan ponovno uvidio opasnosti od moguće blokade.

Kazahstan šalje dvije trećine izvoza nafte kroz CPC. Državna naftna kompanija Kazmunaigaz pregovara s azerbajdžanskim SOCAR-om o preusmjeravanju nekih tokova kroz naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan koji završava u Turskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније