Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

16. 08. 2022. 23:09 >> 23:05

UOČILI SIMPTOME

U Iranu registrovan prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama

U Iranu je danas zabilježen prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Zdravstvene vlasti stavile su u karantin 34-godišnju ženu koja živi u gradu Ahvaz, na jugozapadu zemlje.

Portparol ministarstva zdravlja Irana Pedram Pakajin rekao je da su pacijentkinja i članovi njene porodice obavijestili ljekare nakon što je uočila simptome na koži na rukama.

Majmunske boginje se šire prilikom fizičkog kontakta sa lezijama zaražene osobe, njenom odjećom ili posteljinom. Polni kontakt može pojačati prenos bolesti.

Većina oboljelih od majmunskih boginja oporavlja se bez potrebe za liječenjem. Teži slučajevi mogu dovesti do komplikacija, uključujući upalu mozga i smrt.

U svijetu je registrovano više od 31.000 slučajeva majmunskih boginja, u skoro 90 zemalja. Prošlog mjeseca, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju globalnom vanrednom situacijom.

Majmunske boginje nisu potpuno nova bolest. Poznate su od 70-ih godina 20. vijeka, i već godinama su ozbiljan zdravstveni problem u Africi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније