Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

20. 08. 2022. 23:57 >> 00:11

NAKON 12 GODINA

Grčka izašla iz pojačanog nadzora EK

Poslije 12 godina pojačanog nadzora koji je uvela Evropska komisija, Grčka okreće stranicu i to je "istorijski dan za Grčku i Grke", izjavio je danas grčki premijer Kirijakos Micotakis.

"Zatvara se 12-godišnji ciklus koji je doneo bol građanima, stagnirao ekonomiju i podijelio društvo", rekao je Micotakis u obraćanju naciji i dodao da se sada pojavljuje "jasan novi horizont rasta, jedinstva i prosperiteta za sve".

Grčka vlada je 2010. godine, kada su joj kase bile prazne, zatražila pomoć od Evropske unije (EU), Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ti kreditori su tada ponudili tri plana spasavanja od 289 milijardi eura, ali je Atina morala da preduzme stroge mjere štednje u cilju poboljšanja javnih finansija zemlje i unošenja novca u kase.

Tada su bile smanjene penzije i plate, povećali su se porezi, zamrzlo se zapošljavanje, smanjili se budžeti uprava, bolnica, svih javnih organa.

Treći paket mjera završen je 2018. godine, ali je Evropska komisija nastavila režim pojačanog nadzora nad grčkom ekonomijom kako bi se provjeravala primjena preduzetih reformi i nastavak privatizacija.

"Kraj pojačanog nadzora nad Grčkom takođe označava simboličan završetak najtežeg perioda koji je zona evra imala", rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније