Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј.

03. 10. 2022. 09:53   >>  09:53

POČINjEJ DANAS

Sezona Nobelovih nagrada u sjenci rata u Ukrajini

U Stokholmu danas počinje sezona Nobelovih nagrada, saopštavanjem dobitnika za medicinu, ali je dodjela nagrada koje slave mir i dobročinstvo čovjenčanstva ove godine u sjenci rata u Ukrajini, ocijenila je agencija Frans pres.

Nikada od Drugog svjetskog rata, sukob država nije bjesnio tako blizu Stokholma i Osla, dva mirna grada u kojima se već više od 120 godina dodjeljuju čuvene filantropske nagrade u oblasti medicine, fizike, hemije, književnosti, mira i ekonomije.

Stručnjaci procjenjuju da bi nagrada za mir mogla da bude dodijeljena nekim institucijama ili sajtovima koji prikupljaju informacije o ratnim zločinima.

Norveški Nobelov komitet koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za mir dobio je 343 predloga za nagradu do 31. januara ove godine, odnosno prije početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Članovi žirija imaju mogućnost da poslije tog roka dodaju neka imena na prvom sastanku o tom pitanju, ove godine održanom krajem februara.

Švedski stručnjak za međunarodna pitanja Peter Valensten izjavio je Frans presu da neki smatraju da ove godine ne bi trebalo da bude dodijeljena Nobelova nagrada za mir i da bi to bila "najjača poruka o stanju u međunarodnim odnosima".

Norveški komitet može da nikome ne dodijeli tu nagradu, ako procijeni da je niko nije zaslužio. Ipak, među kandidatima se pominju - organizacija za borbu protiv korupcije Transparensi internešnel, švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg i druge ekološke ličnosti.

Pojedini stručnjaci smatraju da bi Norveški komitet mogao da se okrene drugim krizama, ne samo bezbjednosnim, već ekološkim.

Kao i svake godine, nagrade za mir i književnost izazivaju najveću pažnju.

Po tradiciji danas će biti saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, u utorak za fiziku, u srijedu za hemiju, u četvrtak za književnost i u petak za mir. Narednog ponedjeljka biće saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želio da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nobel je u Parizu 1895, godinu dana pred smrt, u svoj testament unio želju da bude osnovan Nobelov fond iz kojeg bi se dodjeljivale nagrade najzaslužnijima.

Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodjeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Povodom 300. godišnice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion eura), a novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније